Museum van Deinze en de Leiestreek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum van Deinze en de Leiestreek
Binnenzicht in het museum

Het Museum van Deinze en de Leiestreek is een museum in de Belgische stad Deinze.

Het museum heeft twee afdelingen, plastische kunsten en volkskunde. De afdeling plastische kunsten heeft een collectie met werken van kunstenaars die in de Leiestreek gewoond en/of gewerkt hebben, onder wie Gustave Den Duyts, Leon De Smet, Gust De Smet, Modest Huys, George Minne, Albert Saverys, Constant Permeke, Roger Raveel, Albert Servaes, Frits Van den Berghe, Gustave van de Woestijne en Albijn Van den Abeele. Men vindt er uiteraard ook werk van Emile Claus, zowel uit zijn romantische periode als uit zijn impressionistische periode (met als visitekaartje voor het museum het werk Bietenoogst).

De volkskundige afdeling bevat stukken uit de lokale folklore, nijverheid en geschiedenis. Er zijn onder andere archeologische vondsten uit de omgeving en objecten die te maken hebben met het industrieel verleden van de streek te zien. Deinze was bekend door zowel de zijdenijverheid als de creatie van kinderwagens en speelgoed.

Het Stedelijk Museum van Deinze werd op 7 maart 1942 opgericht. De gift van de Bietenoogst door de weduwe van Emile Claus aan de stad Deinze in hetzelfde jaar was de directe aanleiding voor de opening van het museum. De toenemende collectie noopte de stad tot een nieuwe locatie, en op 28 november 1981 werd het huidige museum geopend.

Externe link[bewerken]