Museum van Wasrol tot DVD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Museum van Wasrol tot DVD
Locatie Boekend, gemeente Venlo
Type wetenschap
Thema beeld en geluid
Opgericht 18 december 2009
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum van Wasrol tot DVD is een museum voor beeld en geluid in het Limburgse dorp Boekend in de Nederlandse gemeente Venlo.

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum bevindt zich in een gedeelte van de historische boerderij Egerboshof. Deze oorspronkelijk rond 1440 gebouwde boerderij kwam in de 16e eeuw in bezit van de familie Schenck van Nijdeggen, in de 17e eeuw in bezit van de familie Romer en in de vroege 18e eeuw in bezit van de familie Ruys. Tegen het einde van die eeuw kwam het in bezit van de familie Lenders, waarvan de voorzitter van de museumstichting een nazaat is.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is in 2009 opgezet als een organisatie zonder winstoogmerk die zich, volgens de eigen website "het steunen en bevorderen van de totstandkoming en instandhouding van een museum voor beeld en geluid in Boekend, gemeente Venlo en het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn" ten doel stelt.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie van het museum bestaat vooral uit zeldzame apparaten die in de categorie beeld- of geluidsdrager vallen, die tijdens een rondleiding gedemonstreerd worden. Hieronder vallen zowel de eerste apparaten zoals de fonograaf (waarbij een 'wasrol' werd gebruikt, vandaar de naam) als de meest moderne apparaten zoals blu-raydiskspeler. Behalve educatieve aspecten dient het museum ook een wetenschappelijk doel.

Bezoek[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is uitsluitend te bezoeken in groepsverband en op afspraak. Dit maakt het voor het museum mogelijk om rondleidingen met demonstraties te houden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]