Museum van Zuilen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum van Zuilen
Museum van Zuilen
Locatie Schaverijstraat 13, Utrecht
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 5′ OL
Thema geschiedenis ven Zuilen
Opgericht 2009
Personen
Directeur Wim van Scharenburg
Detailkaart
Museum van Zuilen (Utrecht)
Museum van Zuilen
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum van Zuilen is een museum in de Nederlandse stad Utrecht. De collectie bestaat uit voorwerpen en documenten die te maken hebben met de voormalige gemeente Zuilen. Tot 1954 was Zuilen een zelfstandige gemeente ten noordwesten van de stad Utrecht.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is gesticht door Wim van Scharenburg en was tot eind 2019 gevestigd aan de Amsterdamsestraatweg 569. Van Scharenburg runde, samen met zijn vrouw Toos, in het pand een horlogewinkel en in een deel van de winkel toonde hij zijn verzameling over Zuilen. In 2009 is de horlogewinkel gesloten en werd de ruimte ingericht als museum. In het voorjaar van 2020 is het museum verhuisd naar de Werkspoorfabriek, Schaverijstraat 13.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie bevat vele foto's, documenten en voorwerpen uit de gemeente Zuilen. In het begin van de 20ste eeuw vestigden zich twee belangrijke fabrieken in Zuilen; te weten Werkspoor en Demka. Veel van de voorwerpen in het museum komen uit het verleden van deze inmiddels gesloten bedrijven. Foto's, maar ook werkstukken en examenstukken uit de opleiding van deze fabrieken.

Stratenboeken[bewerken | brontekst bewerken]

Uniek voor het museum is dat van elke straat in Zuilen de geschiedenis is beschreven in een straatboek. Wie hebben er gewoond, wanneer en op welk nummer. Het is de bedoeling dat elk boek in de nabije toekomst digitaal wordt uitgegeven. Van elke Zuilense straat is in het Museum van Zuilen in de loop van de jaren een straatreunie georganiseerd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museum van Zuilen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.