Museum van de Centrale Otava-regio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum van de Centrale Otava-regio
Doedelzakmuseum
Muzeum středního Pootaví
vestiging in de burcht van Strakonice
Locatie Strakonice
Coördinaten 49° 16′ NB, 13° 54′ OL
Type historisch museum
Thema regio rondom de middenloop van de Otava
Openingsdatum 1894
Huisvesting
Monumentstatus Nationaal Cultureel Monument
Gebouwd 13e eeuw
Detailkaart
Museum van de Centrale Otava-regio (Tsjechië)
Museum van de Centrale Otava-regio
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum van de Centrale Otava-regio, in Tsjechië zelf Doedelzakmuseum (Tsjechisch: Muzeum středního Pootaví) genaamd, is een historisch museum over de regio rondom de middenloop van rivier Otava in Zuid-Bohemen, Tsjechië. Het is gevestigd in de burcht van Strakonice.

Collectie[bewerken | bron bewerken]

Het museum is gevestigd in elf ruimtes in het zuidelijke gedeelte van de burcht. Daarnaast is de historische watermolen gerestaureerd. Hoewel het museum ook Doedelzakmuseum wordt genoemd, vullen de regionale doedelzakken slechts een van de elf ruimtes van het museum. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities van beeldende kunst en worden er van april tot oktober ambachten gedemonstreerd.

De vaste collectie kent de volgende hoofdthema's:

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het historische museum werd in 1894 opgericht ter gelegenheid van de Tsjecho-Slowaakse Volkenkundige Tentoonstelling in Praag van 1895. In 1923 werd het museum vernoemd naar de schoolinspecteur Jan Dyk die een belangrijke rol in de ontwikkeling van het gebied speelde na de Eerste Wereldoorlog.

Het museum werd verschillende malen verplaatst totdat het in 1936 zijn plaats in de burcht van Strakonice verkreeg. De burcht werd in de 13e eeuw gebouwd door Bavor van Strakonice. De Zuid-Boheemse regio is eigenaar van het museum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het museum volledig buiten bedrijf.

In 1951 werd het een regionaal museum en twee jaar later werd het hernoemd naar Districtmuseum van Nationale Geschiedenis en Geografie. In 1955 werd het archief van het museum losgekoppeld. In 1967 verkreeg het de naam Museum van de Centrale Otava-regio. De burcht werd in 1995 toegevoegd aan de lijst van Nationale Culturele Monumenten.

Galerij[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Interieur van de burgt van Strakonice van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.