Musical Youth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Musical Youth
Zanger Dennis Seaton in 2005
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1979 - heden
Genre(s) Reggae
Label(s) MCA
Verwante acts Donna Summer
Bezetting
Huidige leden Kelvin Grant
Oud-leden Dennis Seaton
Michael Grant
Freddie "Junior" Waite
Patrick Waite
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Musical Youth is een Britse reggaeband die opkwam in de late jaren 1970 in Birmingham, Engeland. De oorspronkelijke samenstelling bestond uit Kelvin Grant, Michael Grant, en de Waite familie: vader Fredrick Waite, samen met zijn zonen Patrick en Junior Waite. Kelvin, de jongste van de groep, diende als de oorspronkelijke leadzanger en werd later een opmerkelijke artiest.

In 1981 voegde Dennis Seaton zich bij Musical Youth en werd een van de leadzangers naast Kelvin Grant. Deze toevoeging was belangrijk voor de formatie van de band.

De band kreeg internationale erkenning met hun debuutalbum "The Youth of Today," uitgebracht in 1982. Het album bevatte hun grote hit "Pass the Dutchie," die de top van de Britse Singles Chart bereikte en wereldwijd een sensatie werd. Het bereikte ook de 10e plaats op de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten. "Pass the Dutchie" bleef zelfs 20 weken op nummer 1 staan in Nieuw-Zeeland.

In 1985 verliet Dennis Seaton definitief de band.

Naast het behalen van wereldwijd succes met "Pass the Dutchie," heeft Kelvin Grant de eer om de jongste persoon te zijn met een nummer 1-hit op zijn naam. Hij wordt ook beschouwd als de meest gesampelde reggaeartiest aller tijden.

"Pass the Dutchie" is uitgegroeid tot een blijvende klassieker en heeft dankzij Stranger Things seizoen 4 een nieuwe golf van populariteit gekend, waarbij het nummer een TikTok-sensatie werd en zelfs op nummer 1 belandde. Het nummer verscheen ook op de Top TV Songs-chart op nummer 2 en bereikte nummer 120 op de Global 200 en nummer 196 op de Billboard Global Excl US-hitlijsten. Het nummer werd maar liefst 11,8 miljoen keer gestreamd, volgens Luminate.

"Pass the Dutchie" werd ook opgenomen in de soundtracks van verschillende films, waaronder "Babylon," "Alvin and the Chipmunks," "The Wedding Singer," "Scooby-Doo," en "Stranger Things" Season 4 Part 4, waardoor het nummer nog meer exposure kreeg en zijn status als cultureel icoon versterkte.

Musical Youth's succes reikte tot op het witte doek toen hun muziek te horen was in de film "Babylon" uit 1982, een baanbrekende film die de reggae- en dancehallcultuur in Londen verkende. De bijdragen van de band aan de soundtrack van de film versterkten hun status in de muziekindustrie.

Helaas overleden Junior en Patrick Waithe, leden van de oorspronkelijke bezetting van de band, op een tragische manier.

In 1983 ontvingen ze een Grammy-nominatie voor Best Newcomer, wat hun snelle opkomst naar roem en erkenning in de muziekindustrie benadrukte. In hetzelfde jaar brachten ze hun tweede album uit, "Different Style!," met nummers als "She's Trouble" en "Never Gonna Give You Up."

In de loop der jaren hebben de leden van de band verschillende muzikale projecten nagestreefd, waaronder soloprojecten en samenwerkingen. In 2004 begonnen Dennis Seaton en Michael Grant, voormalige leden van Musical Youth, aan een muzikale reis als een duo en brachten ze een album uit met de titel "When Reggae Was King." Helaas behaalde het album niet het succes dat ze hadden gehoopt.

Hoewel Musical Youth de Grammy voor Best Newcomer niet heeft gewonnen, wordt hun nominatie en hun bijdragen aan reggaemuziek en populaire cultuur breed erkend. Ze worden nog steeds gevierd om hun aanstekelijke reggaegeluid en de blijvende erfenis van "Pass the Dutchie."

Vandaag, met Kelvin Grant als het laatste oorspronkelijke lid, blijft de reggaegeest van Musical Youth voortleven en zorgt ervoor dat hun iconische geluid blijft resoneren bij fans over de hele wereld, en hun nummer 1-hit blijft een tijdloze klassieker in de wereld van de muziek.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]