Musicologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Musicologie of muziekwetenschap is de wetenschappelijke studie van de muziek op universitair niveau. Het zelf praktisch musiceren is daarvan geen onderdeel. Veruit de meeste studenten en beoefenaars hebben wel een muzikale vorming achter de rug. Sommigen combineren de studie musicologie met een opleiding aan een conservatorium.

Vakgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De musicologie houdt onder meer in:

Aanvankelijk was de musicologie vooral gericht op het 'redden uit de vergetelheid' van oude meesters en het schrijven van (vaak geromantiseerde) biografieën. In de loop van de twintigste eeuw kreeg de musicologie een wetenschappelijke status. Belangrijke figuren die daarbij een rol speelden zijn Guido Adler en Carl Dahlhaus.

Het belangrijkste musicologische naslagwerk met betrekking tot de Westerse klassieke muziek is de Engelstalige The New Grove Dictionary of Music and Musicians,[1] en de Duitstalige MGG (Die Musik in Geschichte und Gegenwart).[2]

Specialismen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De etnomusicologie houdt zich bezig met sociale en culture aspecten van de muziek wereldwijd.
  • De historische musicologie gaat over muziekgeschiedenis, bijvoorbeeld over de werken en het leven van een componist.
  • De cognitieve musicologie bestudeert wat er zoal wordt aangewakkerd in de hersenen bij het luisteren naar of maken van muziek.
  • De muziekfilosofie, waarbij onder meer wordt onderzocht welke verwantschappen er zijn tussen muziek, taal en communicatie, of de taal van de muziek universeel is en in hoeverre muziek cultuurbepaald is.

Opleidingen in het Nederlands taalgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen worden de opleidingen tot bachelor en tot master in de musicologie alleen onderwezen aan de Katholieke Universiteit Leuven. De Universiteit Gent biedt binnen de opleiding kunstwetenschappen de optie major musicologie aan, waarbij naast de basisvakken van kunstwetenschappen enkele musicologische vakken gevolgd kunnen worden. In Nederland bestaan opleidingen aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]