Mutara III van Rwanda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mutara III Rudahigwa (Kamembe, 29 juni 1912Usumbura, 25 juli 1959) was van 1931 tot zijn overlijden in 1959 mwami (koning) van het toenmalige Belgische mandaatgebied Rwanda (dat wil zeggen het Rwandese deel van Ruanda-Urundi).

Mutara III behoorde tot de koninklijke Nyiginya-clan, de voornaamste Tutsi-familie. Nadat mwami Yuhi V in 1931 door de Belgische administratie was afgezet, volgde Mutara hem op als mwami Mutara III Rudahiga. Mutara III onderhield uitstekende contacten met de Belgen en de missionarissen en voerde enkele belangrijke hervormingen door. In 1943 bekeerde Mutara III zich tot het christelijk geloof (katholicisme). Vanaf de jaren vijftig streefde hij naar de onafhankelijkheid van Rwanda en zijn populariteit steeg onder de Tutsi-bevolking.

Mutara III overleed in 1959 onder verdachte omstandighden. Zijn opvolger, Kigeli V, werd in januari 1961 afgezet tijdens een Hutu-revolte.

Mutara's weduwe, koningin Rosalie Gicande, behoorde in 1994 tot de 800.000 Tutsi's die door Hutu-milities werden vermoord. Op 20 april, toen de slachtpartij al twee weken duurde, werd de op dat moment 80-jarige vrouw uit haar woning in Butare gehaald en achter het museum doodgeschoten

Voorganger: koning Yuhi V van Rwanda Opvolger: koning Kigeli V van Rwanda