Mutsslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mutsslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Hooded Snake(Macroprotodon cucullatus).jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Macroprotodon
Soort
Macroprotodon cucullatus
(É. Geoffroy, 1827)
Afbeeldingen Mutsslang op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mutsslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De mutsslang[2] of capuchonslang (Macroprotodon cucullatus) is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Étienne Geoffroy Saint-Hilaire in 1827. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber cucullatus gebruikt.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De mutsslang bereikt een maximale lichaamslengte tot 65 centimeter, de meeste exemplaren blijven kleiner. Het is een van de kleinste Europese soorten. De slang lijkt op de inheemse gladde slang (Coronella austriaca), maar is giftig. Het gif is niet sterk en doodt alleen prooidieren en de slang zal eerst proberen te vluchten in plaats van meteen te bijten.[4] Verder is de soort te herkennen aan de zwarte vlek in de nek, waaraan de Nederlandse naam te danken is. Het lichaam is grijsbruin met kleine zwarte vlekjes op de rug en een donkere tekening op de snuit. De Nederlandstalige namen 'mutsslang' en 'capuchonslang' verwijzen naar de tekening op de kop en ook de wetenschappelijke soortnaam cucullatus betekent 'hoed'.

De buik is vaak oranjerood of bruin en de onderkant van de staart wit met meestal een dambord-achtig motief. Deze slang heeft strepen op de wangen en een verticale pupil.

Algemeen[bewerken]

De mutsslang komt voor in noordelijk Afrika en zuidelijk Spanje, en leeft in droge en warme biotopen zoals verstuivingen of open plekken in het bos. Het voedsel bestaat voornamelijk uit hagedissen, maar ook kleine knaagdieren en vogels worden bejaagd. Het is een typisch nachtdier die overdag tussen muren en onder stenen schuilt en bij de schemering op pad gaat.[4]

Op Majorca werd onlangs een tweekoppige mutsslang gevonden in de natuur, wat hoogst opmerkelijk is; het dier was al enkele jaren oud, en dus al een aantal keer verveld.[5]

Taxonomie[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Étienne Geoffroy Saint-Hilaire in 1827. De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Coluber, waardoor de verouderde wetenschappelijke naam in de literatuur wordt gebruikt.

Er worden tegenwoordig twee ondersoorten erkend;

Bronvermelding[bewerken]

Soorten slangen in Europa
Wormslangen (Typhlopidae):slanke wormslang (Typhlops vermicularis)
Boa-achtigen (Boidae):kleine zandboa (Eryx jaculus)
Gladde slangen (Colubridae):gladde slang (Coronella austriaca) · zuidelijke gladde slang (Coronella girondica) · Dolichophis caspius · pijlslang (Dolichophis jugularis) · Eirenis modestus · vierstreepslang (Elaphe quatuorlineata) · Elaphe sauromates · Algerijnse toornslang (Hemorrhois algirus) · Hemorrhois hippocrepis · Hemorrhois nummifer · Balkantoornslang (Hierophis gemonensis) · geelgroene toornslang (Hierophis viridiflavus) · Macroprotodon brevis · mutsslang (Macroprotodon cucullatus) · adderringslang (Natrix maura) · ringslang (Natrix natrix) · dobbelsteenslang (Natrix tessellata) · Platyceps collaris · Platyceps najadum · trapslang (Elaphe scalaris) · katslang (Telescopus fallax) · Zamenis lineatus · esculaapslang (Elaphe longissima) · luipaardslang (Elaphe situla)
Adders (Viperidae):Pallas' groefkopadder (Gloydius halys) · Levantijnse adder (Macrovipera lebetina) · Macrovipera schweizeri · hagedisslang (Malpolon monspessulanus) · kleinaziatische adder (Vipera xanthina) · zandadder (Vipera ammodytes) · aspisadder (Vipera aspis) · gewone adder (Vipera berus) · Wipneusadder (Vipera latastei) · Vipera renardi · Vipera seoanei · spitssnuitadder (Vipera ursinii)