Muziekgieterij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muziekgieterij
Entree Muziekgieterij aan de Boschstraat
Entree Muziekgieterij aan de Boschstraat
Opgericht 2004
Locatie Boschstraat
Type Poppodium
Personen
Directie Wim Smeets
Gebouw
Monument status Rijksmonument 506625
Gebouwd 1905
Overig
Aantal zalen 1
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Muziekgieterij is een centrum voor popmuziek in de Nederlandse stad Maastricht. Het poppodium is sinds 2013 gevestigd in de Timmerfabriek aan de Boschstraat aan de rand van het Maastrichtse stadscentrum.

Geschiedenis[bewerken]

De Muziekgieterij is een relatief jong poppodium. Het werd omstreeks 2004 opgericht door een aantal muzikanten in Maastricht, waarvan Jan Sluijsmans en Wim Smeets de drijvende krachten waren. De eerste jaren beschikte het popcentrum niet over een eigen gebouw. Vanaf 2006 was de Muziekgieterij gevestigd in het voormalige ROZ/L1-gebouw aan de Bankastraat in de wijk Mariaberg.

Begin januari 2014 stapte het voltallige bestuur van Stichting De Muziekgieterij en Stichting Bruis Maastricht op vanwege een langlopend conflict met directeur Wim Smeets.[1][2] Eind maart 2014 trad een nieuw bestuur aan met Jan Mans (oud-interimburgemeester van Maastricht), Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), Tom Schulpen (ambtenaar gemeente Maastricht en provincie Noord-Brabant) en Nico Gerardu (lid van de raad van bestuur van DSM).[3] De komende jaren wordt de organisatie in verband met toenemende activiteiten verder uitgebreid.

Activiteiten[bewerken]

De Muziekgieterij is het belangrijkste poppodium van Maastricht en omgeving. In Zuid-Limburg ondervindt het slechts concurrentie van de Nieuwe Nor in Heerlen en Volt in Sittard. Wekelijks vinden er concerten plaats van lokale, nationale en internationale bands. Muziekgenres variëren van jazz, dance, metal, pop en rock tot experimentele muziek. Vaste activiteiten zijn het Emergenza-festival, de Battle of the Bands, Jonge Helden en Nu of Nooit voor nieuwe bands en de studentenfeesten MaasBass en Strictly Vinyl. De Muziekgieterij organiseert tevens sinds 2007 het succesvolle gratis festival Bruis. De eerste vier edities vonden plaats op de Markt; sinds 2011 vindt het evenement plaats op de voormalige sportterreinen van de Tapijnkazerne. In 2014 werd besloten Festival Bruis onder te brengen in een aparte organisatie met een eigen bestuur.[3]

Naast deze activiteiten verhuurt de Muziekgieterij repetitieruimtes en een mixruimte, en ondersteunt het lokale bands. Het poppodium wordt gerund door een team popmuziekliefhebbers, dat voor een groot deel bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Een klein deel van de medewerkers bestaat uit betaalde krachten. De Muziekgieterij ontvangt structureel subsidie van de gemeente Maastricht en wordt gesponserd door onder andere Vodafone.

Huisvesting[bewerken]

Locatiekeuze[bewerken]

Voormalig ROZ-gebouw, eerste locatie van de Muziekgieterij
Tijdelijke ruimte in de Timmerfabriek

Vanwege geluids- en parkeerhinder, vooral tijdens grotere concerten en feesten, bleek omstreeks 2010 dat de Muziekgieterij niet langer in het gebouw aan de Bankastraat kon blijven. Ook was de ruimte te klein geworden voor het uitdijende popcentrum en had het gebouw achterstallig onderhoud. In mei 2012 sloot het muziekcentrum. Een van de mogelijk nieuwe locaties was de kwakkelende Platte Zaol bij de Wilhelminabrug, gecombineerd met het vlakbijgelegen gebouw van Kumulus in het voormalige Franciscanessenklooster. De uit die locatiekeuze voortvloeiende splitsing van de diverse activiteiten werd echter als zeer nadelig ervaren. Ook zou de akoestiek van de Platte Zaol niet optimaal zijn.[4] Eerder was ook de Peutzhal, onderdeel van het ENCI-fabriekscomplex, afgevallen, vooral vanwege de afgelegen ligging. Als beste alternatief kwam de Timmerfabriek naar voren, de voormalige magazijnen van de Koninklijke Sphinx in het Boschstraatkwartier. Eind 2012, nog vóór de verhuizing naar de Timmerfabriek, kwamen plannen naar buiten om de Muziekgieterij definitief te vestigen in de zogenaamde 'Kop van de Sphinx', een cluster voormalige fabrieksgebouwen op de hoek Boschstraat-Frontensingel, tegenover de Timmerfabriek.[5] Met het plan zou een investering van 9,5 miljoen euro zijn gemoeid, geld dat er uiteindelijk niet bleek te zijn.

Timmerfabriek[bewerken]

Op 8 maart 2013 opende de Muziekgieterij haar deuren in de provisorisch verbouwde Timmerfabriek. Het Maastrichtse poppodium kreeg van de gemeente toestemming om maximaal drie jaar in de Timmerfabriek te blijven, waarna het muziekcentrum naar een definitieve locatie elders op het Sphinx-terrein zou verhuizen.[6] De Timmerfabriek biedt thans ruimte aan ongeveer 550 bezoekers. Doordat de verhuizing naar de Timmerfabriek zo voorspoedig verliep, gingen daarna stemmen op om de Muziekgieterij met enkele aanpassingen voor langere tijd op deze plek te houden.[7]

Uitbreiding[bewerken]

In 2014 werd besloten de Muziekgieterij op de huidige locatie uit te breiden. De Maastrichtse gemeenteraad ging akkoord met een investering van 3,5 miljoen euro om de huisvesting van het poppodium te verbeteren.[8] In 2017 startte de bouw. Het ontwerp is van Maurer United Architects. De oplevering wordt medio 2019 verwacht. Er komen twee zalen: in het noordelijk deel van de Timmerfabriek komt de entree, een ruime foyer en een zaal voor 350 bezoekers (op een plek waar eerder een repetitieruimte voor Toneelgroep Maastricht was gepland). Daarnaast wordt een volwaardige popzaal met een capaciteit van 1100 bezoekers gebouwd. De nieuwbouw komt op de plek waar voorheen de tramremise en Hotel De Ossekop stonden. Van de tramremise blijft de façade aan de Boschstraat behouden. Voor het zuidelijk deel van de Timmerfabriek wordt een nieuwe culturele bestemming gezocht.[9]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en referenties[bewerken]