Muziekproducent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de muziekindustrie is een muziekproducent, dikwijls producer genoemd, iemand die de verantwoordelijkheid heeft voor een opnamesessie. Afhankelijk van het muziekgenre en de studio-ervaring van de artiest neemt een producer een meer of minder prominente plaats in. Tot de minimale taken van de producer behoren het indelen van de opnametijd in de studio en het nemen van eindbeslissingen. Muziek waarbij de producer daarnaast zo ongeveer elke beslissing op het gebied van compositie, arrangement en samenstelling van de muziekgroep neemt, wordt wel producersmuziek genoemd. Voorbeelden van typische producersmuziek zijn dance en het levenslied.[bron?]

Opleiding in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Hbo[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Groningen (Prins Claus Conservatorium) is een brede bacheloropleiding ("CMS, compositie, studio- en muziekproductie").
  • In Haarlem 'Music Academy' is een bacheloropleiding voor producers. Deze opleiding wordt ook wel "E-musician" genoemd en er wordt veel nadruk gelegd op het produceren van elektronische dance muziek. Lessen als Audiorecording en Mixing & Producing zijn o.a. de hoofdvakken, wat tevens in twee professionele geluidsstudio's wordt gegeven. Op deze opleiding wordt buiten de praktische vaardigheden ook de uitgebreide theorie aangeleerd, en duurt in totaal vier jaar.
  • In Enschede (ArtEZ) is een bachelor- en masteropleiding ("ArtEZ MediaMusic") voor Music Producers & Composers.
  • Het conservatorium van Gent organiseert een bachelor- en masteropleiding in de muziekproductie. Het beschikt over de best uitgeruste muziekstudio voor pedagogische doeleinden van Europa.
  • In Utrecht (HKU) bestaat ook een opleiding die elektronica en muziek combineert ("Composition & Music Production").
  • In Rotterdam heeft Codarts HS de opleiding Muziekproductie. Deze werkt nauw samen met instrumentalisten, vocalisten en songwriters van de Popacademie (ook onderdeel van Codarts HS) en beschikt over een eigen opnamestudio.
  • In Tilburg heeft de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, bij de afdeling Rockacademie, de discipline Music Production. Hier krijgt men naast productielessen ook colleges in muziekgeschiedenis, communicatie en analyse, harmonieleer en musiconomy. Daarnaast ligt er veel nadruk op de rol van de muziekproducent in een live (band)opstelling. Deze richting werkt onder andere nauw samen met het conservatorium en het poppodium 013.
  • In Den Haag heeft het Koninklijk Conservatorium de opleiding Art of Sound. Hierin wordt tot producent van zowel klassiek, jazz en pop producent opgeleid.

Particulier[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de bovengenoemde officieel erkende opleidingen zijn er ook nog enkele particuliere instellingen waar men een opleiding kan volgen. De bekendste hiervan is het SAE (school for audio engineering) instituut in Rotterdam en Amsterdam dat veel in vakbladen adverteert.