Nationale Opera en Ballet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Muziektheater (Amsterdam))
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationale Opera en Ballet
Het Muziektheater Amsterdam-Amsterdam.jpg
Locatie Amstel 3, Amsterdam
Huidig gebruik Theater
Bouw gereed 1986
Opening 23 september 1986
Overig
Verdiepingen 3
Architect Wilhelm Holzbauer en Cees Dam
Eigenaar Gemeente Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Nationale Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater Amsterdam) is een theater in Amsterdam dat speciaal gebouwd is voor het opvoeren van opera's, balletten en andere vormen van muziektheater.

Het Muziektheater maakt deel uit van het gebouwencomplex aan het Waterlooplein dat in de volksmond Stopera wordt genoemd, een combinatie van het Amsterdamse stadhuis en het Muziektheater (stadhuis en opera).

Geschiedenis[bewerken]

Na jaren van discussie en afgewezen plannen begon in 1980 de bouw van het nieuwe theater en stadhuis, ontworpen door de Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer. Bij de start van de bouw braken er rellen uit tussen de voor- en de tegenstanders van de nieuwbouw.

Het theater werd geopend op 23 september 1986. Sindsdien is het de thuisbasis van De Nationale Opera, voorheen De Nederlandse Opera, en Het Nationale Ballet. Daarnaast treden ook gezelschappen van buiten in het theater op, de gastprogrammering.

Fusie[bewerken]

decoratelier in Amsterdam-Zuidoost

De nieuwe instelling die op 1 januari 2013 ontstond door een fusie tussen het Muziektheater, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet opereert sinds 17 februari 2014 onder de naam Nationale Opera en Ballet. Deze naam wordt tegenwoordig officieel ook gebruikt ter aanduiding van de locatie.[1][2]

Zaal en foyer[bewerken]

Het Nationale Opera & Ballet beschikt over één zaal, met 1633 stoelen. Tevens zijn er meerdere foyers, met uitzicht op de Amstel.

Externe links[bewerken]