Mycena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mycena
Melksteelmycena (Mycena galopus)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Mycenaceae
Geslacht
Mycena
(Pers.) Roussel (1806)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mycena op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mycena is een geslacht van schimmels dat behoort tot de plaatjeszwammen (Agaricales). Het geslacht omvat soorten met middelgrote tot kleine paddenstoelen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Ze hebben een kegel- tot klokvormige hoed met vaak gevoorde, rechte rand, die bij het rijper worden niet naar binnen omkrult. De steel is dun en heeft geen manchet. Sommige soorten hebben melksapbuizen in de steel waardoor bij doorbreken een wit of rood sap naar buiten komt.

Microscopische kenmerken

De sporenprint is wit. De basidia zijn 2- of 4-sporig. De sporen zijn meestal appelpit- of traanvormig, meer zelden bijna cilindrisch of bolvormig, en meestal amyloïde. Slechts een paar mycena-soorten hebben inamyloïde sporen. Ze zijn glad en hebben geen kiempore.

Een microscopisch belangrijk kenmerk is de vorm van de cheilocystidia, die in tegenstelling tot de pleurocystidia bijna altijd aanwezig zijn. Ze kunnen knotsvormig, peervormig, spoelvormig, flesvormig of, minder gebruikelijk, cilindrisch zijn. Ze zijn glad, eenvoudig spoelvormig of vertakt, of ze dragen verschillend gevormde, eenvoudige of vertakte uitgroeisels, zodat ze "egelborstelig" of "geweiachtig vertakt" kunnen lijken. De pleurocystidia kunnen talrijk, zeldzaam of afwezig zijn.

De hyfen van de cuticula (Pileipellis) zijn meestal vertakt en zelden glad. De hyfen van de stengelschorslaag zijn glad of sacculair en hebben soms speciaal gevormde terminale cellen of caulocystidia. De lamellaire trama kleurt paarsbruin met Melzer's reagens, slechts in enkele gevallen kleurt hij niet.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal kent dit geslacht 1318 soorten (september 2020) [1].

De soorten met een Nederlandse benaming zijn:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mycena van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.