Myllokunmingia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Myllokunmingia
Myllokunmingia fengjiaoa
Myllokunmingia fengjiaoa
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Clade:Craniata
Familie:Myllokunmingiidae
Geslacht
Myllokunmingia
Shu, Zhang & Han, 1999
Afbeeldingen Myllokunmingia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Myllokunmingia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Myllokunmingia is een uitgestorven geslacht primitieve chordadieren, gevonden in de uit het Cambrium stammende Maotianshan Shales in China. Deze zijn ongeveer 524 miljoen jaar oud. Het geslacht is monotypisch; het bevat alleen de soort Myllokunmingia fengjiaoa.

Myllokunmingia fengjiaoa wordt gezien als een gewervelde, hoewel dit niet overtuigend is bewezen. De soort kan 28 mm lang en 6 mm hoog worden. Het is een van de oudste soorten binnen Craniata en is gevonden nabij het Chinese Chengjiang.

Het lijkt een schedel te hebben en een skelet gemaakt van kraakbeen. Het holotype werd gevonden in Yuanshan, een onderdeel van de Qiongzhusi Formatie in de Eoredlichia zone in de buurt van Haikou, Kunming, China. Het dier heeft een duidelijke kop en een romp met een voorwaartse zeil-achtige (1,5 mm) rugvin en een buikvin van het miden van de romp naar achteren. Het hoofd heeft vijf of zes kieuwzakjes. Aanwezige lichaamsdelen zijn een chorda dorsalis, een farynx en het maag-darmstelsel, dat zich uitstrekt over het gehele lichaam van het dier. De mond kon niet duidelijk worden geïdentificeerd. Er is slechts één monster gevonden, waarbij de punt van de staart begraven in sediment was.