Mystery House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mystery House
Mystery House
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Bedenker Roberta Williams
Ken Williams
Ontwerper On-Line Systems
Ontwikkelaar On-Line Systems
Releasedatum 1980
Genre avonturenspel
Spelmodus singleplayer
Platform Apple II, iOS
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Mystery House (ook wel Hi-Res Adventure #1: Mystery House) is een avonturenspel van On-Line Systems (later hernoemd naar Sierra Online) uit 1980. Het werd ontworpen door Roberta en Ken Williams voor Apple II. Het is het eerste avonturenspel dat computergraphics ondersteunt.[1][2][3][4][5] Het spel stond op een 5¼-inch diskette met een bijhorend instructieblad.[6]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Screenshot van introscène Mystery House

Het spel start nabij een schijnbaar verlaten victoriaans herenhuis. De speler belandt in het huis en wordt daar opgesloten. De enige optie die hij heeft, is het huis verkennen. Het huis bevat verschillende kamers en heeft 7 bewoners: loodgieter Tom, monteur Sam, naaister Sally, chirurg Dr. Green, grafdelger Joe, slager Bill en kokkin Daisy.

Bij start van het spel dient de speler een doos juwelen te zoeken. Echter worden de bewoners van het huis een voor een vermoord en dient de speler uit te vissen wie de moordenaar en wie het volgende slachtoffer is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ken Williams was initieel van plan om een bedrijf op te richten dat kantoorsoftware ontwikkelde voor Apple II. Op een dag kochten hij en zijn vrouw Roberta het avonturenspel Colossal Cave Adventure. Het genre van avonturenspellen beviel hen, maar blijkbaar was het aanbod van dergelijke spellen zeer laag. Roberta Williams kreeg toen de ingeving om zelf een avonturenspel te maken. Ze vermoedde dat spelers ook graag tekeningen bij het spel hadden (avonturenspellen waren toen enkel interactieve fictie).[6][7] Daarop schreef ze een eigen scenario wat Ken omzette in het computerspel Mystery House wat lichtjes geïnspireerd is op Agatha Christie's Tien kleine negertjes.[8] Het spel werd opgestuurd naar Micro Magazine en werd enthousiast onthaald.[6] Daarop besloot het echtpaar Williams om een computerspelstudio op te richten: On-Line Systems.

Later kwam het spel ook uit voor IPhone.[9]

Platforms[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Platform
1980 Apple II
1983 FM-7, PC-88, PC-98
2009 iPhone

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Techtite Apple II 2000 60%
Adventure Gamers Apple II 6 oktober 2005 40%