Négritude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Négritude is een literaire en ideologische beweging, die in de jaren 30 van de 20e eeuw werd ontwikkeld door zwarte Franse intellectuelen, schrijvers, en politici. Belangrijke medeoprichters waren Léopold Sédar Senghor, Aimé Césaire, en Léon Damas. Leden van deze stroming voelden zich verbonden door hun gezamenlijke afkomst en afkeer tegen het racisme in het Franse koloniale rijk. Ze vormden een realistische literaire stijl.

Reeds in 1885 publiceerde de Haïtiaanse antropoloog Anténor Firmin een werk dat kan worden beschouwd als voorbeeld van négritude, getiteld De l'Égalité des Races Humaines (de gelijkheid van de menselijke rassen). Dit was bedoeld als antwoord op Arthur de Gobineau’s werk Essai sur l'inegalite des Races Humaines (een essay over de ongelijkheid van de menselijke rassen).[1] De Harlem Renaissance uit de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw, hielp sterk bij de opkomst van het Négritude.[2] Een andere inspiratiebron voor négritude kwam uit Haïti, waar een soortgelijke opbloei van zwarte cultuur plaatsvond.

In 1934 stichtten Césaire, Senghor en Damas het literaire tijdschrift L'Étudiant Noir ("De Zwarte Student"). In dit blad verschenen niet alleen recensies op gedichten, dichtbundels en boeken van zwarte schrijvers, maar bepleitten Césaire, Damas en Senghor ook emancipatie van de zwarte bevolking in het Franse Rijk. De ideeën van Césaire, Damas en Senghor waren populair onder de zwarte culturele elite in Frankrijk en algauw werden de ideeën verder uitgewerkt. Een belangrijk standpunt van négritude was dat de schrijvers die deze stroming aan hingen zichzelf wilden definiëren in termen van hun culturele, raciale en historische banden met het Afrikaanse continent. Dit in een verwerping van de Franse koloniaal-politieke hegemonie en van de Franse culturele, intellectuele, raciale en morele overheersing.

Créolité is een stroming die voortkwam uit négritude en werd ontwikkeld door het schrijverstrio Patrick Chamoiseau, Jean Bernabé en Raphaël Confiant.