Naar inhoud springen

Nógrád (historisch comitaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het huidige comitaat Nógrád , zie Nógrád (comitaat).
Nógrád vármegye
Komitat Neograd
Historisch comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Wapen van Nógrád vármegye Komitat Neograd
Locatie van Vas
Locatie van Vas
Coördinaten 48°5'NB, 19°18'OL
Algemeen
Oppervlakte 4128 km²
Inwoners
(1910)
261.517
Hoofdplaats Balassagyarmat / Jahrmarkt
Bron: Hongaars Bureau voor Statistiek
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Het comitaat Nógrád (Duits: Komitat Neograd, Slowaaks:Novohradská župa) was een historisch comitaat net benoorden het midden van het koninkrijk Hongarije. Dit comitaat bestond vanaf de 11e eeuw tot 1950 in zijn historische context. Het noordelijke deel hoort vanaf 1920 bij Slowakije (het toenmalige Tsjecho-Slowakije, in de Tweede Wereldoorlog hoorde het hele gebied weer bij het koninkrijk Hongarije (1920-1946).

Tegenwoordig is het deels onderdeel van Slowakije en is er een deel dat bij Hongarije hoort en nog steeds onderdeel van het hernieuwde Nógrád (comitaat) stammend uit 1950.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van het Comitaat Nógrád in 1890

Het comitaat grensde aan de comitaten Hont (comitaat), Zólyom, Gömör és Kis-Hont, Heves en het Pest-Pilis-Solt-Kiskun. De rivier de Ipeľ / Ipoly / Eipel en een aantal andere bergrivieren stroomde door het gebied. Het gebied is een bergachtig landschap, in de zuidwesthoek grensde het comitaat aan de Donau. In het Slowaakse deel van het gebied wordt het gebied informeel Novohrad genoemd.

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Stoeldistrict Hoofdplaats
Balassagyarmat Balassagyarmat
Nógrád Rétság
Szirák Szirák
Szécsény Szécsény
Fülek , het huidige Fiľakovo Salgótarján
Losonc Losonc , het huidige Lučenec
Gács Gács, het huidige Halič
Stadsdistrict
Losonc Losonc , het huidige Lučenec

Alle districten liggen tegenwoordig nog steeds in het comitaat Nógrád, op het deelgebied Losonc/ Lučenec, het huidige Lučenec , Gács / Halič, het huidige Halič en het grootste deel van Fülek , het huidige Fiľakovo na, deze liggen in het tegenwoordige Slowakije, de hoofdstad van het laatste gebied Salgótarján ligt nog steeds in Hongarije. De Hongaarse minderheid in Slowakije maakt nog steeds het grootste deel van de inwoners van het historische noordelijke deel van Nógrád uit.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]