NARAFI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

NARAFI is de afkorting van Nationaal Radio en Film Instituut.


NARAFI is nu de verzamelnaam van 2 professionele bacheloropleidingen in audiovisuele technieken op het niveau hoger onderwijs, georganiseerd door LUCA School of Arts:

  • AVT: Film, Video en Televisie (Professionele Bachelor AVT: Film-TV-Video)
  • AVT: Fotografie (Professionele Bachelor AVT: Fotografie)


NARAFI was de eerste filmschool in België en werd opgericht door Henri Storck. Het instituut werd in het jaar 1939 opgericht bij de start van de Belgische radio-uitzendingen, om bekwame technici op te leiden. De school behoorde tot de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst (WENK), vanaf 2008 tot de Hogeschool voor Kunsten en Architectuur. Sinds 2012 vormt het een onderdeel van de LUCA School of Arts. NARAFI is aangesloten bij de universitaire associatie rond de Katholieke Universiteit Leuven. Er is ook nog een tegenhanger van het Narafi, het Franstalige INRACI (Institut National de Radioélectricité et de Cinématographie).

Deze twee scholen (NARAFI en INRACI) zaten in dezelfde gebouwen, waaronder het kasteel in het Dudenpark. In 2013 vertrok INRACI uit het kasteel van het Dudenpark, dat nu volledig gebruikt wordt door de opleidingen FOTO en FILM-TV-VIDEO.


NARAFI hogeschool heeft nog enkele locaties in Vorst. De hoofdcampus ligt in het Dudenpark in Vorst (Victor Rousseaulaan 75, 1190 Vorst). Enkele lessen van de filmopleiding worden gegeven in gebouwen, gelegen aan de Besmelaan en in Ten Weyngaert (op wandelafstand van het Dudenpark).


De FOTO opleiding van NARAFI is sinds 2013 enkel nog in het kasteel van het Dudenpark gevestigd, waar zowel de theorie- als praktijkvakken doorgaan.

Externe links[bewerken]