Nikhef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NIKHEF)
Nikhef
Nikhef
Nikhef
Geschiedenis
Opgericht 17 juni 1975
Structuur
Directeur Stan Bentvelsen
Werkgebied deeltjesfysica
Plaats Amsterdam
Hoofdkantoor Science Park 105,
1098 XG Amsterdam
Type onderzoeksinstituut
Aantal werknemers gemiddeld 285 fte (2022)[1]
Media
Website https://www.nikhef.nl/
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie
Demonstratiemodel voor een vonkenkamer met twee foto's op elkaar en een belichting gedurende een minuut bij Nikhef, gebouw N, Amsterdam 2016.

Nikhef is het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Nederland.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht, en de Universiteit Maastricht. Op het Nikhef wordt onderzoek gedaan op het gebied van de deeltjesfysica en de astrodeeltjesfysica. Het Nikhef bevindt zich op Science Park Amsterdam in de Watergraafsmeer. Huidig directeur is Stan Bentvelsen (sinds 1 december 2014).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was de naam Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica, afgekort als NIKHEF (later ook wel als Nikhef). Het instituut bestond uit 2 gescheiden delen, de sectie "K" - kernfysica - de voortzetting van het in 1946 opgerichte Instituut voor Kernfysisch Onderzoek, en de sectie "H" - Hoge-energiefysica (deeltjesfysica). In 1978 vestigde de sectie H, waarvan de medewerkers voorheen op verscheidene plekken werkten waaronder het Zeemanlaboratorium, zich aan de Kruislaan, nabij de gebouwen van de sectie K, in een nieuw gebouwencomplex waarin ook het Centrum Wiskunde & Informatica (Mathematisch Centrum) en het computercentrum SARA een nieuwe plek kregen.

In het begin van de jaren negentig heeft het NIKHEF een rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Wereldwijde web, een in 1989 op het CERN bedachte infrastructuur om informatie beschikbaar te stellen via een toen wel al functionerend, maar nog niet bij een breed publiek bekend computer-communicatie-netwerk, Internet.

In 1998 werd, in verband met het sluiten van de eigen verouderde lineaire deeltjesversneller, de sectie Kernfysica opgeheven. Daarom is in dat jaar de officiële naam gewijzigd in Nationaal instituut voor subatomaire fysica. De korte naam Nikhef (met alleen nog de N als hoofdletter) is behouden vanwege de internationale naamsbekendheid.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige onderzoeksvelden zijn:

Het Nikhef is tevens betrokken bij de ontwikkeling van de Einsteintelescoop, een derde-generatie zwaartekrachtgolvendetector, die mogelijk in de Euregio Maas-Rijn wordt gevestigd.[3]

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

De directeuren van respectievelijk het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek (IKO), het Zeemanlaboratorium (ZL) en Nikhef:[4]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]