Naar inhoud springen

NILLMIJ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NILLMIJ
Het kantoor van de NILLMIJ aan het Paradeplein in Semarang
Oprichting 1859
Opheffing 1969
Oorzaak einde fusie met Eerste Nederlandsche
Oprichter(s) C.F.W. Wiggers van Kerchem
Hoofdkantoor Batavia (hoofdkantoor)
Producten financiële dienstverlening
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

De NILLMIJ, afkorting van de Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrente-Maatschappij, was een verzekeringsmaatschappij in Nederlands-Indië en had nevenvestigingen in Nederland. Na de nationalisatie van Nederlandse bedrijven in Indonesië was ze alleen nog actief in Nederland. De Indonesische vestigingen gingen verder onder de naam PT Asuransi Jiwasraya.

Het bedrijf werd opgericht in 1859, door Carel Wiggers van Kerchem, de latere president-directeur van de Javasche Bank. Vanaf 1932 werd de naam N.V. Levensverzekering Maatschappij Nillmij van 1859.

Zijn succes in Nederlands-Indië had het in eerste instantie te danken aan de verwevenheid met het bestuur aldaar, dat voor deze maatschappij propaganda maakte en zelfs de premies voor haar incasseerde. Aan deze monopoliesituatie kwam in 1883 een eind, toen ook andere verzekeraars in de kolonie werden toegelaten. In 1939 nam de Nillmij de N.V. Javasche Hypotheekbank over.

In 1952 werden de Nederlandse activiteiten uitgebreid door een fusie met de Levensverzekering Maatschappij Arnhem. Het bedrijf ging voort onder de naam Nillmij en Arnhem en kwam onder leiding te staan van de wiskundige Johannes Engelfriet, die als een van de eersten het initiatief nam tot de invoering van computers. In 1956 werd de computerproducent Electrologica opgericht als dochteronderneming van de Nillmij. In 1966 werd deze verkocht aan Philips. In 1969 fuseerde de Nillmij met een andere verzekeringsmaatschappij, de Eerste Nederlandsche/Nieuwe Eerste Nederlandsche (EN/NEN), en werd de naam Ennia (Eerste Nederlandsche Nillmij Assurantiën). In 1983 ging Ennia, na een fusie met Ago, op in AEGON (ook weer een samenstelling van de beginletters van de fusiepartners).

De oorsprong van het huidige Landal Greenparks ligt bij Nillmij. Het bedrijf kocht in 1954 vakantiepark Rabbit Hill aan voor zijn werknemers. Het park bleek te groot voor het eigen personeel, daarom werden er ook vakantiehuisjes aan derden verhuurd. Dat bleef economisch waardevol, daarom werden er meer parken in Nederland aangekocht en gebouwd.

De Nillmij bouwde architectonisch interessante kantoorgebouwen voor haar vestigingen in Nederlands-Indië. Die in Jakarta, Semarang en Bandung waren in 2009 nog in goede staat aanwezig.

Kantoorvestigingen

[bewerken | brontekst bewerken]
  • 1859 - 1959 Nederland vóór honderd jaar. Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de NILLMIJ. Samengesteld door Prof. Dr. W. Jappe Alberts en Jonkvrouwe Dr. J.M. van Winter. Uitgegeven in 1959. Herdruk 1962.
  • Ter Kennismaking met NILLMIJ/Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrente-Maatschappij (NILLMIJ) circa 1940 uitgegeven te Amsterdam bij De Bussy.
  • B.P.A. Gales, Werken aan zekerheid, een terugblik over de schouder van AEGON op twee eeuwen verzekeringsgeschiedenis, AEGON Verzekeringen 1986.