NIROM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NIROM
Zendmasten van de NIROM
Zendmasten van de NIROM
Volledige naam Nederlandsch-Indische Radio Omroep Maatschappij
Opgericht 1928
Land Nederlands-Indië
Hoofdzetel Bandung
Eerste uitzending 1934
Portaal  Portaalicoon   Media
Uitzending 1 maart 1942
Vista-kmixdocked.png
(download·info)

De Nederlandsch-Indische Radio Omroep Maatschappij (NIROM) zond uit van 1934 tot in 1942.

Met radiouitzendingen werd in Nederlands-Indië een begin gemaakt in 1920. De bekendste zender was de Bataviaasche Radio Vereniging, die uitzond vanuit Hotel Des Indes in Batavia. In 1928 werd, in Amsterdam, de NIROM opgericht, die uitzendingen moest gaan verzorgen die op heel Java, en binnen drie jaar in heel Nederlands-Indië, te horen moesten zijn. Door de technische voorbereiding die dit vergde duurde het tot 1934 dat met uitzenden werd begonnen.

Aanvankelijk zond de NIROM alleen in het Nederlands uit, maar vanaf 1935 kwamen er ook programma's in lokale talen. Deze maakten aan het eind van het bestaan van de omroep de meerderheid uit.

De NIROM-bode was in oplage uiteindelijk het grootste weekblad van Nederlands-Indië waarmee gestart werd medio 1934. Vanaf 1 augustus 1935 werd gestart voor de niet-Europese luisteraars in het Maleis met de tweewekelijkse uitgave Soeara NIROM dat vanaf 1 januari 1940 wekelijks werd uitgegeven.

De in Nederland meest bekende medewerkers van de NIROM waren de cabaretier Wim Kan, die eind 1939 een tournee naar Indië maakte en na de Duitse inval in Nederland in de Oost bleef, en Bert "Weer of geen weer" Garthoff. De laatste beëindigde, na de Japanse inval en de capitulatie op 8 maart 1942, de uitzending met de woorden "Wij gaan nu sluiten. Vaarwel, tot betere tijden. Leve de Koningin."

De NIROM zond vervolgens nog een week uit en besloot, tot verbazing van de luisteraars, de uitzendingen nog steeds met het Wilhelmus. Toen de Japanners doorkregen wat die muziek toch was, werden drie omroepmedewerkers geëxecuteerd; dat waren J.P.J.W. Kusters, N. van der Hoogte en V. Kudding. [1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]