NLBeter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NLBeter
Logo
Personen
Partijleider Esther van Fenema
(Lijsttrekker)
Geschiedenis
Opgericht november 2019
(Lancering)
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Centrum
Kleuren Oranje en Groen
Website nlbeter.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

NLBeter is een Nederlandse politieke partij met als primaire doelstelling de verbetering van de gezondheidszorg, onderwijs en leefomgeving.

De partij is in november 2019 opgericht door de artsen Esther van Fenema, Ronald Mann, Janneke Wittekoek, Wanda de Kanter en Jan Rotmans[1] en deed voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021. NLBeter wist geen zetel te bemachtigen. De oprichters meenden vanuit hun eigen professie dat de gezondheidszorg in Nederland hervormd moest worden om ook op termijn hoofd te kunnen bieden aan de problemen van toegang, kwaliteit en betaalbaarheid. Vrij snel na de oprichting hebben De Kanter en Rotmans zich teruggetrokken.

NLBeter heeft buiten het bestuur en de kandidaten geen leden en kent geen regionale of plaatselijke afdelingen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De inhoud wordt samengevat in: "In de zorg, het onderwijs en onze leefomgeving zijn grote problemen die bestaande politieke partijen maar niet opgelost krijgen. Wat ontbreekt zijn politici die echt weten wat er dagelijks speelt. Daarom NL Beter. Omdat het beter kan."[2] Naast hun focus op gezondheidszorg en onderwijs benadrukt de partij ook de leefomgeving als een belangrijk aandachtsveld. Bijzondere aandacht binnen dat thema krijgen de onderwerpen veiligheid, bouwen en woonomgeving, inclusie, integratie en migratie, leefbaar inkomen en klimaat. Voor een goede gezondheid acht de partij een goede leefomgeving essentieel.[3]

De partij deed mee met de landelijke verkiezingen van 17 maart 2021 met als lijsttrekker Esther van Fenema. Op de kandidatenlijst staan naast haar nog 13 andere personen met name met een gezondheidszorg- of onderwijsachtergrond. Op plaats twee staat docent Ton van Haperen en op plaats drie cardioloog Janneke Wittekoek.