NPO Plus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van NPO Plus

NPO Plus (begonnen als NPO Plus daarna NPO Start Plus) is het onderdeel van het Nederlandse publieke omroepbestel waar kijkers die een uitzending hebben gemist, tegen betaling de gemiste uitzending kunnen terugkijken.[1] Sinds maart 2020 heeft het z'n oorspronkelijke naam terug.[2]

NPO Plus is naast de betaalde variant van NPO Start ook een onderdeel van NLZIET, een samenwerking tussen SBS, RTL en de NPO dat via een abonnement toegang geeft tot een groot aanbod van de Nederlandse publieke en commerciële televisie. Voor een vast bedrag per maand hebben kijkers toegang tot de programma's van NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8 tot SBS6, Net5 en Veronica. Kijkers wordt de mogelijkheid geboden via een proefabonnement van een maand gratis met NLZIET kennis te maken.

In 2017 heeft de NPO besloten een deel van het programma-aanbod dat voorheen gratis via Uitzending Gemist alsnog kon worden bekeken, onder te brengen bij NPO Plus, zoals het toen nog heette. Zo kunnen afleveringen van buitenlandse tv-series die de kijker heeft gemist op tv en na zeven dagen op NPO Start, nog uitsluitend via het betaalkanaal worden teruggezien. Hiermee heeft de NPO, die jaarlijks 785 miljoen euro uit de publieke middelen ontvangt, een extra inkomstenbron verworven. Hiermee wordt de publieke omroep ook exploitant van een commerciële tv-zender.

NPO Plus moet onderscheiden worden van de gratis versie van NPO Start. Bij NPO Start kunnen gemiste uitzendingen gratis teruggezien worden. Voor NPO Plus moet betaald worden. Sommige programma's, zoals afleveringen van series, die vroeger eerst enige tijd naar NPO Gemist gingen, gaan nu na zeven dagen naar NPO Plus. Wie een serie volgt en een aflevering heeft moeten missen die hij graag wil terugzien, heeft daar dus beperkt gratis de mogelijkheid toe.