NS FLIRT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie het artikel Stadler FLIRT voor algemene informatie over het treintype FLIRT
NS Flirt
Flirt 2211 te Eindhoven; 25 april 2017.
Product Elektrisch treinstel
Type Flirt 3
Aantal Totaal: 58

Flirt III: 33
Flirt IV: 25

Aanschafkosten € 280 miljoen

Flirt III: à € 4.585.000
Flirt IV: à € 5.300.000

Nummering Flirt III: 2201-2233
Flirt IV: 2501-2525
Fabrikant Stadler Rail
Exploitant Nederlandse Spoorwegen
Inzetgebied Hoofdrailnet
Spoorwegnet Nederland
Bouwjaar 2016-2017
Indienststelling 11 december 2016
Samenstelling van de bakken

Flirt III: mABk + B1 + mABk
Flirt IV: mABk + B1 + B2 + mABk

Aantal delen Flirt III: 3 bakken
Flirt IV: 4 bakken
Asindeling Flirt III: Bo'2'2'Bo'
Flirt IV: Bo'2'2'2'Bo'
Assen Flirt III: 8
Flirt IV: 10
Spoorwijdte 1435 mm
Lengte over buffers Flirt III: 63,20 m
Flirt IV: 80,70 m[1]
Breedte 2.820 mm
Hoogte 4.120 mm
Maximumsnelheid 160 km/h
Dienstsnelheid 140 km/h
Wieldoorsnee 920mm (kopbak)
760mm (jacobsstel)
Vloerhoogte 780 mm (laag)
808 mm (bakovergang)
1.180 mm (hoog)
Deuren Elektrische zwenk-schuifdeuren
Flirt III: 6 per zijde
Flirt IV: 8 per zijde
Deurbreedte 1300 mm
Aantal zitplaatsen Flirt III: 158
Flirt IV: 214
Zitplaatsen 1e klas Flirt III: 32
Flirt IV: 32
Zitplaatsen 2e klas Flirt III: 114
Flirt IV: 170
Aantal klapzittingen Flirt III: 12
Flirt IV: 12
Techniek
Stroomsysteem = 1.500 V
Aandrijving elektrisch
Vermogen 3.000 kW
Continuvermogen 1.500 kW
Trekkracht 200 kN
Treinbeïnvloeding ATB-EG
Treinradio GSM-R
Koppeling Scharfenbergkoppeling
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer
Flirt3 2501 te Amersfoort Schothorst; 7 april 2016.

De NS Flirt is een elektrisch aangedreven type treinstel van de Nederlandse Spoorwegen. De treinstellen zijn gebouwd door de Zwitserse treinbouwer Stadler Rail en gebaseerd op het Flirt 3-platform van dit bedrijf. De treinen zijn in eerste instantie bedoeld om het materieeltekort en de groei van het aantal reizigers op het hoofdrailnet op te vangen.

De Flirt (acroniem voor Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug) heeft net als de SLT en de SNG licht en ruimte in het interieur, onder andere gerealiseerd door het gebruik van jacobsdraaistellen gecombineerd met brede open bakovergangen en een lage vloer. De lage vloer in combinatie met een uitschuifbare treeplank maakt het treinstel gemakkelijker toegankelijk voor personen met een fysieke beperking. Door het lage gewicht van het treinstel in combinatie met een hoog aanzetkoppel is het uitermate geschikt voor treindiensten met veel stops en korte haltetijden. De stellen worden bij NS dan ook ingezet als Sprinter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1983 werden de eerste plannen gemaakt voor de vervanging van het Materieel '64. De bedoeling was om vanaf het begin van de jaren negentig een grote serie stoptreinen in dienst te laten komen, die in een keer het Materieel '64 zouden vervangen. De serie werd bekend als SM '90. Vanaf 1992 bouwde treinbouwer Talbot een kleine proefserie van negen treinstellen, als opmaat naar een grote serie van circa 250 twee- en driewagenstellen. De proefserie was voorzien van voor die tijd nieuwe technieken, zoals computergestuurde besturings- en diagnosesystemen. Deze technieken bleken echter minder betrouwbaar dan voorzien, en daarom werd afgezien van een grote vervolgorder. De serie werd eind 2005 buiten dienst gesteld.

Omdat er behoefte was aan nieuw materieel ter vervanging van het Materieel '64, plaatste NS in 2005 een order voor 35 treinstellen van het type Sprinter Lighttrain. Deze stellen zijn gebaseerd op het Duitse treintype Baureihe 425, maar zijn aangepast voor gebruik op het Nederlandse spoorwegnet. Na het plaatsen van vervolgorders in 2007 en 2009 waren er 121 bestelde treinstellen. Deze stellen bleken niet geheel te voldoen aan de wensen van de NS, zo bleek de trein in de beginfase niet goed tegen winters weer te kunnen. Reizigers en reizigersorganisaties klaagden bovendien over het ontbreken van een toilet. Door deze punten werd afgezien van verdere vervolgorders, het laatste treinstel werd geleverd in 2012.

De Sprinter Lighttrain heeft de vierdelige treinstellen van het Materieel '64, Plan T, vervangen; zij gingen tussen 2008 en 2010 buiten dienst. Door het uitblijven van verdere vervolgorders was het nog niet mogelijk om een deel van de overgebleven tweedelige treinstellen van het Materieel '64, het Plan V, te vervangen.

Naast het uitblijven van extra materieel ter vervanging van het Materieel '64 begonnen rond 2013 een aantal zaken mee te spelen in de vraag naar nieuw treinmaterieel: de grote reizigersgroei en de onvermijdelijke vervanging van het Stadsgewestelijk Materieel (de eerste generatie Sprinters). In de periode 2004-2013 is het aantal reizigers op het Hoofdrailnet met 24% gegroeid.[2] Deze groei is grotendeels te verklaren door een bevolkingstoename, een groter aantal studenten, de gestegen brandstofprijzen en het laten rijden van extra treinen.[2] Doordat studenten net als forenzen met name in de spits reizen, is in de spitsuren de vervoersvraag, en dus de vraag naar rollend materieel, groter.

Na een grondige renovatie in de periode 2003-2009 werd aan het einde van de jaren 2000 begonnen met de plannen voor vervanging van het Stadsgewestelijk Materieel. Dit materieel is tussen 1975 en 1983 in dienst gesteld, de eerste stellen waren dus in 2015 veertig jaar oud. Omdat de technische levensduur van spoorwegmaterieel gemiddeld 40 jaar is, zijn zij aan vervanging toe.

Aanbesteding[bewerken | brontekst bewerken]

Om alle zaken op te lossen begon NS in mei 2013 met de aanbesteding voor de Sprinter Nieuwe Generatie.[3] Na een eerste selectieronde bleken in juli 2014 de Franse treinbouwer Alstom en de Spaanse treinbouwer Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) nog in de running voor het contract, onder andere het Zwitserse Stadler Rail bleek te zijn afgevallen.[4]

Op 30 oktober 2014 maakte NS bekend dat het Spaanse CAF de aanbesteding voor de Sprinter Nieuwe Generatie gewonnen had. Het contract omvat circa 120 treinstellen, over verdere specificaties werd verder niets officieel bekendgemaakt.[5] Op 5 december 2014 werd bekend dat CAF in totaal 118 treinstellen gaat bouwen voor NS. De stellen komen vanaf december 2018 in dienst.

Aangezien NS vanaf januari 2017 te maken kreeg met een scherpe groei van het aantal reizigers, doordat de OV-studentenkaart uitgebreid wordt met mbo-scholieren onder de 18 jaar, heeft de NS snel behoefte aan extra materieel.[6] Omdat de treinstellen van CAF pas in 2018 in dienst zouden komen, deed NS tegelijkertijd een spoedorder bij de Zwitserse fabrikant Stadler Rail voor 58 FLIRT-treinstellen, die vanaf 2016 geleverd werden.[6] Het contract voor deze order werd op 23 april 2015 getekend.[7]

Het aluminium casco van de treinstellen is bij de Stadler-vestiging in Szolnok (Hongarije) gebouwd, waarna deze naar de Poolse Stadler-vestiging in Siedlce werden overgebracht om afgebouwd te worden. De eerste drie treinstellen werden op 29 maart 2016 naar Maastricht overgebracht voor de benodigde Inspectie Leefomgeving en Transport en toelatingsritten in Nederland.[8] De aflevering van de 58 bestelde Flirts aan NS was op 4 september 2017 voltooid.

Ontwerp en bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Flirt-treinstellen bestaan uit drie of vier rijtuigen die bij de bakovergangen opgelegd zijn op jacobsdraaistellen. Door het gebruik van een jacobsdraaistel is de bakovergang kort en breed, wat zorgt voor een grote mate van transparantie. Hierdoor hebben deze treinstellen brede bakovergangen en een lage vloer, zoals ook gebruikelijk is bij metro's en trams. Het ruime zicht door het gehele treinstel in combinatie met de aanwezige camera's heeft de bedoeling een gevoel van veiligheid op te leveren. De vloerhoogte is met 780 mm precies gelijk aan de hoogte van de meeste perrons.

Van binnen ontbreken dwars-/kopwanden en tussendeuren, alleen de eerste en tweede klas worden door glazen deuren en tussenwanden van elkaar gescheiden. De treinstellen zijn onder andere voorzien van airconditioning, een reizigersinformatiesysteem met displays en automatische omroep, (beveiliging)camera's en een noodoproepsysteem waarmee na bediening van de reizigersnoodrem akoestisch contact met de machinist mogelijk is. Verder zijn de treinen voorzien van cabinedeuren aan beide zijden.

De treinstellen zijn voorzien van ATB-EG, het traditionele beveiligingssysteem op het Hoofdrailnet.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur

Reizigers hebben onder meer toegang tot usb-oplaadpunten voor het opladen van mobiele apparaten, stopcontacten, en een gratis toegankelijk wifi-netwerk. Verder zijn de treinstellen voorzien van een lage vloer, uitschuiftreden en een rolstoeltoegankelijk toilet om het reizen voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken. Dit toilet is voorzien van een opklapbare plank om luiers te verschonen. In de treinstellen bevinden zich eerste en tweede klas afdelingen, een lounge en een ruimte voor het opstellen van fietsen. De cabine beschikt onder andere over een op het spoor gerichte camera. Het interieur bevat afbeeldingen van werken van Piet Mondriaan.[9]

De trein is voorzien van meubilair van het type Regio+ van het Tsjechische Borcad.[10] Het meubilair is, zoals bij NS gebruikelijk is, uitgevoerd in rood voor de 1e klas en blauw voor de 2e klas.

Inzet[bewerken | brontekst bewerken]

De treinstellen worden vanaf december 2016 ingezet op het hoofdrailnet. In de dienstregeling 2021 wordt het materieel ingezet op de volgende verbindingen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4400 Sprinter Oss's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondDeurne Rijdt i.v.m. de coronacrisis niet tussen 's-Hertogenbosch en Oss. In de ochtendspits van Oss naar ’s-Hertogenbosch, in de avondspits in omgekeerde richting.
5200 Sprinter Tilburg UniversiteitTilburgBoxtelEindhoven Centraal Gekoppeld in Eindhoven aan serie 6400 naar Weert.
5900 Sprinter DordrechtRoosendaal 's Avonds en in het weekend eenmaal per uur.
6400 Sprinter Eindhoven CentraalWeert In Eindhoven gekoppeld aan serie 5200 naar Tilburg Universiteit.
6600 Sprinter DordrechtBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem Centraal Rijdt niet ’s avonds en op zondag tussen Nijmegen en Arnhem Centraal. Rijdt op zondag overdag 1x per uur tussen 's-Hertogenbosch en Arnhem Centraal.
7500 Sprinter Ede-WageningenArnhem Centraal
7600 Sprinter WijchenNijmegenArnhem CentraalZutphen 's Avonds en op zondag alleen tussen Nijmegen en Zutphen Traject wordt bereden in combinatie met SNG.
Zie de categorie Stadler FLIRT in Nederland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.