NV Autobusdienstonderneming Velox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De NV Autobusdienstonderneming Velox, kortweg Velox is een voormalig autobusbedrijf in de westelijke Over-Betuwe en de Neder-Betuwe, gevestigd in het Gelderse Andelst, dat bestaan heeft van 1942 tot 1966.

In 1942 werd het bedrijf opgericht door NS en werd de vergunning door de CVP verleend. Hoewel het idee was om Velox ook vervoersdiensten op de Veluwe te laten verzorgen ging dit door de Tweede Wereldoorlog niet door. Het vervoergebied in de oostelijke Over-Betuwe, dat ook aan de Velox was toegewezen, werd na de oorlog teruggegeven aan de Gelderse Tramwegen (GTW) als rechtsopvolger van de Betuwsche Stoomtramweg-Maatschappij (BSM / BTM). De Velox en de GTW reden hier op een gezamenlijke concessie. In 1955 werden directie en administratie van de Velox in handen gegeven van de NBM te Zeist, hoewel een klein kantoor in Andelst bleef bestaan. De huisstijl van de Velox werd aangepast aan die van de NBM.

Toen de NBM, zelf ook een NS-dochter, twee kleine particuliere busbedrijven had gekocht (de ETAO te Tiel en Van Ballegooijen te Haaften) werden deze op 1 juni 1966 met de Velox samengevoegd. Door een statutenwijziging werd daarbij de Velox omgezet in de Betuwse Streekvervoer Maatschappij (BSM) met als officiële vestigingsplaats Tiel in plaats van Andelst.

Lijnennet[bewerken]

In 1963 bestond het lijnennet uit de volgende lijnen:

De lijnnummering sloot aan op die van de GTW waarmee de Betuwse concessie werd gedeeld.

Museumbus[bewerken]

Nummer Merk Carrosserie Serie Bouwjaar Bewaard door Opmerking Afbeelding
1108 Crossley SD42/1 De Schelde 1001-1128 1947 Stichting Veteraan Autobussen Nederlandse Spoorwegen, NTM, NBM, Velox 1108 Crossleysva01.jpg