Naaktstrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het naaktstrand in Bredene in België in 2005
Bord naaktstrand Westduinpark

Een naaktstrand of naturistenstrand is een strand dat door het gemeentebestuur officieel aangewezen is voor diverse vormen van naaktrecreatie, zoals zonnebaden en zwemmen. Aan de randen van een naaktstrand zijn door de gemeente borden geplaatst om aan te duiden dat men het naaktstrand betreedt.

Er bestaan ook onofficiële naaktstranden, waar naaktrecreatie gedoogd wordt. Daar ontbreken de borden.

Stranden waar naaktrecreatie niet voorkomt, worden in het naturistenjargon "textielstranden" genoemd.

Geschiedenis in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zestig kwam naaktrecreatie op. Het eerste naaktstrand in Nederland ontstond nadat twee Amsterdamse nudisten zich in 1971 voor een proefproces lieten beboeten op het strand van Callantsoog. De rechtszaak leidde uiteindelijk in hoger beroep tot vrijspraak, omdat de rechter het niet in strijd vond met schennis van de eerbaarheid in artikel 239 van het wetboek van strafrecht.[1] De uitspraak leidde tot toename van de naaktrecreatie en de gemeenteraad stelde in 1973 een strand van 400 meter lang als eerste naaktstrand van Nederland open. Meerdere gemeenten volgden en in mei 1975 besloot ook minister-president Van Agt dat ongeklede recreatie geen schending van de eerbaarheid is. In 1986 is de openbare naaktrecreatie bij de wet vastgelegd in artikel 430a.[2]

Naaktrecreatie is niet alleen toegestaan op naaktstranden, maar ook buiten het aangewezen gebied als het daar voor ongeklede recreatie geschikt is.[3][4]

Geschiedenis in België[bewerken | brontekst bewerken]

Voor 1940 was er een officieus naaktstrand in Mariakerke bij Oostende, in de wandeling ook bekend als Le Paradis. Dit werd gesloten door de Duitse bezetter en nadien niet meer (als gedoogd naaktstrand) heropend. België opende op 30 juni 2001 het eerste officiële naaktstrand bij de kustplaats Bredene.[5]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Veelal is een naaktstrand rustiger, netter onderhouden en schoner dan de naastgelegen textielstranden.[bron?] Op niet aangewezen stranden naakt recreëren kan wel problemen veroorzaken, want de politie is niet altijd op de hoogte van de Nederlandse wetgeving.[bron?]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Langs de gehele kust zijn naaktstranden te vinden. Naast de kuststranden zijn er ook veel recreatiegebieden in het binnenland waar een naaktstrand aanwezig is. De NFN (Naturisten Federatie Nederland) heeft voor Nederland op haar site een vermelding van deze stranden. Er zijn ook andere sites te vinden, die een uitleg geven over de plek van de diverse naaktstranden.

Naaktstranden zijn vaak verder weg en moeilijker bereikbaar dan textielstranden. Bij de parkeerplaats en de toegangsweg is het textiel, men moet een eind over het strand wandelen om bij het naaktstrand te komen.

Kleding[bewerken | brontekst bewerken]

Op het naaktstrand wordt, zoals de naam al aangeeft, naakt gerecreëerd. Het strand wordt bezocht door jong en oud, alleen of in groeps- of gezinsverband. Net als op naturistencampings, wordt er geen probleem gemaakt over geklede pubers. Naast geklede pubers zijn er ook andere geklede gasten te vinden. Veelal mensen die op zoek zijn naar een stukje schoon strand en rust.[bron?] Niet alle naakte bezoekers vinden dat prettig en voelen zich dan door gluurders bekeken. Andere naakte bezoekers hebben er geen probleem mee.

Wandelen[bewerken | brontekst bewerken]

Wie gekleed een lange wandeling langs de kust maakt, kan bij de branding naakte bezoekers tegenkomen. Op het naaktstrand van Scheveningen werd in de eerste jaren na de opening, omstreeks 1970, om die reden een schutting langs de duinen gezet - wandelaars konden dan tussen de schutting en de duinen lopen en hadden geen zicht op het strand. De schutting reikte echter niet tot onderaan en veel naturisten zochten schaduw aan de andere kant van de schutting.

Fotograferen[bewerken | brontekst bewerken]

Fotograferen op het naaktstrand is een discussiepunt. De algemene stelregel is eigenlijk dat je geen andere bezoekers moet fotograferen.[bron?] Zolang je zelf op de foto staat of je eigen gezelschap, wordt er over het algemeen niet zo'n probleem gemaakt van het fotograferen.

Naaktstrand Hoek van Holland

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De voorzieningen op het naaktstrand zijn veelal minder uitgebreid dan op het textielstrand. Als er een strandtent aanwezig is, is het bezoek hieraan wel vaak gekleed verplicht. Soms is er een toilet en/of douche aanwezig.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zoek naaktstrand op in het WikiWoordenboek.