Nabershof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nabershof
Foto uit 1959, voor de restauratie
Locatie Emmen-Centrum
Coördinaten 52° 48′ NB, 6° 53′ OL
Type Museumboerderij
Thema Cultuurgeschiedenis van het Drentse boeren leven
Opgericht 1990
Openingsdatum 1995
Personen
Conservator 't Volk van Grada
Medewerkers Vrijwilligers
Huisvesting
Monumentstatus Beschermd
Monumentnummer 14959
Gebouwd 1681
Detailkaart
Nabershof (Drenthe)
Nabershof
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Nabershof is een cultuurhistorisch museum in Emmen. Het is gevestigd in een Saksische boerderij uit 1681 waarvan de achterbaander tegenwoordig op straat (Noordeind) uitkijkt.

In de museumboerderij zijn vertrekken ingericht die het Drentse boerenleven uit voorgaande eeuwen uitbeelden. Hier is ook een ontvangstruimte ingericht. Op het terrein is een wagenschuur gebouwd waar oude rijtuigen worden getoond. De boerderij is in eigendom van de cultuurhistorische vereniging 't Volk van Grada.

Op het terrein is verder een theaterschuur gebouwd waar 't Volk onder begeleiding van accordeonmuziek en gekleed in klederdracht traditionele volksdansen opvoert. Ook vinden hier kledingshows in klederdracht plaats. Jaarlijks worden er twee traditionele muziekdagen georganiseerd: de internationale trekharmonicadag en de accordeondag.

Het pand kwam op 25 juni 1990 in eigendom van de vereniging en werd geheel gerenoveerd door vrijwilligers. Het museum was klaar voor de officiële opening op 15 mei 1995. Het is alleen zomers van mei tot en met augustus, zes dagen per week geopend.

De boerderij ligt op de es aan de rand van het centrum van Emmen. Deze maakt deel uit van de Hondsrug dat als Geopark is aangemerkt door de UNESCO. Direct achter de boerderij bevindt zich de D43, een 40 meter lang hunebed van 5000 jaar oud dat het enige langgraf van Nederland is.

De D43, het 5000 jaar oude langgraf direct achter de Nabershof

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Noordeind 21, Emmen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.