Nachtburgemeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De nachtburgemeester van Rotterdam: Jules Deelder

Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een gemeente. De bekendste en eerste nachtburgemeester is Jules Deelder. In de jaren zeventig noemde de fietsenmaker hem de nachtburgemeester van Rotterdam omdat hij hem elke nacht de straat op zag gaan. In sommige steden raakt de 'functie' steeds meer geïnstitutionaliseerd; de alternatieve burgemeesters organiseren debatten, bemoeiden zich met gemeentelijk beleid en hebben een eigen website. Desondanks is het een functie met een knipoog en wordt zij niet overal even serieus genomen.

Nederland[bewerken]

Rotterdam[bewerken]

Rotterdam benoemde in de jaren zeventig de schrijver en dichter Jules Deelder tot nachtburgemeester. Deelder kreeg deze titel omdat hij met initiatieven kwam om het avond- en nachtleven in de Maasstad een nieuwe impuls te geven. Daarmee was hij de eerste in Nederland die deze titel mocht voeren.

Amsterdam[bewerken]

Het Nachtburgemeesterschap is ontstaan in 2002 onder aanvoering van het toenmalige raadslid van GroenLinks, Marco de Goede. In 2003 werd de eerste nachtburgemeester verkiezing georganiseerd. De Nachtburgemeester zet zich in voor een sterk en vernieuwend nachtleven in Amsterdam. Om deze ambitie te verwezenlijken is de afgelopen tien jaar al veel gedaan voor het Amsterdamse nachtleven. De primaire taak van de nachtburgemeester is om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de gemeente waar zij beleid op moet maken om zodoende het nachtleven in de stad op peil te houden dan wel verder te helpen. De Nachtburgemeester fungeert als een bruggenbouwer tussen de verschillende partijen binnen en buiten de nachtcultuur. Ook is het de taak van de nachtburgemeester om discussies aan te jagen binnen het nachtleven en daarbuiten. De stichting is een actieve gesprekspartner van zowel gemeente, belanghebbende in de nacht en de bezoekers.

De eerste nachtburgemeesters werden aangesteld voor een periode van 3 jaar. In 2006 is het overgegaan naar een ambtstermijn van twee jaar. Sindsdien zijn er elke twee jaar verkiezingen geweest. De aanwezigen, een vakjury en online stemmen zullen bepalen wie de komende twee jaar de scepter over de Amsterdamse nacht zal zwaaien.

In 2003 tot 2006 was dat de zogenoemde Nachtwacht bestaande uit Kim Tuin (directeur Trouw, Barkers), Lex Pacific (oprichter Club 11), Felix van der Eerden (club stalker/Bar West), Joost van Bellen, Anne Hemker (socioloog), Maz Weston (programmeur Paradiso), Puck Verdoes (feestorganisator / pinq radio) en Dick Koopman. In 2008 en 2009 waren dat Josine Neyman & Kristel Mutsters (nuit blanche) nachtburgemeester en in 2010 en 2011 DJ Isis van der Wel. Van 2012 tot 2014 bekleedt Mirik Milan deze functie.

Een opsomming van de belangrijkste acties van de verschillende nachtburgemeesters in de afgelopen jaren. In chronologisch volgorde.

1. in 2003 is de 1ste Nachtnota geschreven. Het eerste wapenfeit van de Nachtwacht was het schrijven van de Nachtnota in 2003. Gedaan door de eerste nachtburgemeester genaamd de Nachtwacht. Hier Joost van Bellen Lex Breet, Felix van der Eerden, Anne Hemker, Dick Koopman, Kim Tuin, Puck Verdoes en Maz Weston. Deze groep heeft veel pionierswerk verricht voor het ambt. In wekelijkse sessie mochten alle gebruikers van de nacht van snackbar houder tot sexclub eigenaar zijn verhaal doen. Al deze informatie is gebundeld, uitgewerkt en aangeboden naar de gemeente. Nu 10 jaar later geeft het een goeds tijdsbeeld weer. In de afgelopen jaren is de nacht veranderd van het stoute broertje van de dag naar een op zich zelf staande persoonlijkheid.

2. De nachtburgemeester is een gesprekspartner van alle betrokken partijen in het Amsterdamse nachtleven. Hierbij kan worden gedacht aan de creatieve industrie, de burgemeester, locale politici, en andere belanghebbenden van de nacht zoals bezoekers. De Nachtburgemeester heeft contact met alle betrokken partijen in het Amsterdamse nachtleven. Bij de gemeente is er goed contact met de Burgemeester, wethouders en fractie voorzitters van der schillende partijen. Dit geld ook op het gebied van communicatie en evenementen van de gemeente Amsterdam. Naast de gemeente kan hierbij worden gedacht aan vertegenwoordigers van clubs, evenementen, broedplaatsen, dj’s en bezoekers. Gemeente en de creatieve industrie zijn vaak niet helemaal op de hoogte van elkaars ontwikkelingen, visies, problemen en standpunten. De Nachtburgemeester maakt in haar functie bestaande problemen zichtbaar, zoekt naar oplossingen en fungeert zo als bruggenbouwer tussen de Creatieve Industries van Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Ook bezoekers hebben direct invloed op de beeldvorming van de nachtburgemeester. Dit gebeurd in de vorm van persoonlijke gesprekken maar ook wordt de mening van de gebruikers gevraagd via een Nachtmonitor zoals in 2011 is gebeurd. Aan het onderzoek namen 2200 respondenten deel. Daarnaast wordt tweemaal per jaar de Nachtraad georganiseerd. Hierbij krijgt iedereen die zich betrokken voelt bij het Amsterdamse nachtleven de kans om gehoord te worden.

3. De nachtburgemeester heeft een leidende rol gespeeld bij de invoering van de 24-uurs vergunningen.

24Hrs vergunning Amsterdam, Eberhard van der Laan, Mirik Milan

Sinds januari 2013 hebben een aantal Amsterdamse horeca gelegenheden een 24-uursvergunning. Deze vergunning is een langgekoesterde wens van veel mensen die betrokken zijn bij het Amsterdamse nachtleven. Daarnaast mogen een aantal horeca gelegenheden gelegen rond het Rembrandt- en Leidseplein jaarlijks vaker lang open blijven. Deze resultaten zijn mede het gevolg van de jarenlange inzet van verschillende Nachtburgemeesters.

4. De nachtburgemeester is initiatiefnemer bij een rondetafelgesprek met het doel vergunningverlening efficiënter te maken voor zowel gemeente als ondernemers. Een van de grootste ergernissen van organisatoren van evenementen in Amsterdam is het vergunningsbeleid. Dit verschilt per stadsdeel, maar is ook nog afhankelijk van de persoonlijke mening van een ambtenaar. Dit is voor zowel ondernemers als de gemeente erg inefficiënt. Om dit probleem bespreekbaar te maken organiseert de Nachtburgemeester een rondetafelgesprek met de betrokken partijen. Het doel hierbij is om tot een oplossing te komen waar alle betrokken partijen beter van worden.

5. De nachtburgemeester heeft internationaal zijn vleugels uitgeslagen. Met als doel om het Nachtburgemeesterschap te claimen als innovatie land en om uiteindelijk een internationaal netwerk aan te leggen. Het Nachtburgemeesterschap is niet langer slechts een Nederlands verschijnsel. In 2013 zijn er Nachtburgemeesters gekozen in zowel Parijs, Nantes en Toulouse. Daarnaast wordt ook in Berlijn overwogen om een Nachtburgemeester te kiezen als vertegenwoordiger van het Nachtleven. De Nachtburgemeester is een ambassadeur van Amsterdam in het buitenland en zal bijdragen om Amsterdam internationaal op de kaart te zetten.

Asten[bewerken]

Op 26 januari 2013 is Nicky Waals verkozen tot nachtburgemeester van Asten tijdens een avond waarin de kloof tussen jongeren en politiek centraal stond. Waals zal zich twee jaar inzetten voor meer levendigheid in Asten voor jongeren.

Barneveld[bewerken]

Begin oktober 2012 droeg Jan Mulder, al jarenlang hét gezicht van het Barneveldse nachtleven, het stokje over aan Maarten van Mourik en Andy Vinkenborg.

Den Haag[bewerken]

In Den Haag introduceerden Ronald de Bakker en Ed Toepoel in 1996 een verkiezing rondom het Nachtburgemeesterschap. Tijdens een evenement met de toen nog onbekende Anouk als hoofdact, werd Yolande Weerdenburg gekozen als eerste 'Nachburgemeester van Den Haag'. Hoewel zij veel later instapte in de race wist zij met haar dochters als promotieteam en met gebruikmaking van het toen nog relatief onbekende medium internet de verkiezing te winnen. [bron?] Tegenwoordig is René Bom nachburgemeester.

Doetinchem[bewerken]

Eind 2011 is in Doetinchem de eerste nachtburgemeester verkozen.[1] De eer viel ten deel aan Willem Blaauw.

Groningen[bewerken]

In Groningen werd eind 2011 Chris Garrit door een vakjury en publiek gekozen tot nachtburgemeester voor een termijn van twee jaar. Hij volgde de zelfbenoemde Henkie Terrasstoel op, die het ambt negen jaar had bekleed. De nieuwe nachtburgemeester wil in Groningen de cultuur bevorderen en opende een eigen website.[2] Op 29 april reikt de nachtburgemeester nachtlintjes uit. Ook zijn er een aantal vooraanstaanden in de Groninger nachtcultuur "nachtheilig" verklaard. Dit waren in 2012 dichter Driek van Wissen en kunstenaar Herman Brood. Daarnaast organiseert de nachtburgemeester nachtdebatten over actuele onderwerpen uit de Groninger cultuur. Verder zit hij in de organisatie van meerdere festivals zoals het Gideon Festival en Groningsch Peil, en bedacht en produceerde hij de show "Ode aan de Oostwand" ter afscheid van de oostwand van de Grote Markt in Groningen. De nachtburgemeester van Groningen benoemt andere nachtburgemeesters in zogenaamde "nachterstandsgebieden". Op 7 februari 2014 werd Chris Garrit met een ruime meerderheid van stemmen als eerste nachtburgemeester herkozen. Chris Garrit zal omstreeks 2016 de titel doorgeven.

Haarlem[bewerken]

In Haarlem is uitgever van de lokale UITkrant Marcel Schmidt sinds jaar en dag de (zelfbenoemde) nachtburgemeester.[3] Er zijn verkiezingen georganiseerd in 2010, waarbij een presentator van de lokale radio -Tjarda Winkler- tot concurrerend nachtburgemeester werd benoemd.[4] Over draagvlak, voor welke van de twee dan ook, spreken de bronnen elkaar tegen. Op 1 november 2013 werd de "Haarlemse Stedenmaagd" Dolly Bellefleur tot nachtburgemeester van Haarlem gekozen.

Leiden[bewerken]

Sinds eind twintigste eeuw kent Leiden een nachtburgemeester.[5] René Vallentgoed, Marjo Heemskerk en Hans Wolting mochten zich enige tijd nachtburgemeester van de sleutelstad noemen. Een verkiezingsavond waarop de laatste werd herkozen, eindigde in een massale vechtpartij nadat fraude door de kandidaat was geconstateerd.[6] Anno 2013 is schilderachtig Leidenaar Peter Labruyère reeds enige jaren nachtburgemeester.

Middelbeers[bewerken]

In Middelbeers, een kleine kern van de gemeente Oirschot zijn DJ's Rik van Korven en Lars den Otter sinds 12 januari 2013 de nachtburgemeester. Marian Smolders en Harrie van Hoof, oud-muzikant van de RK Veulpoepers BV gingen hen voor. Het dorp organiseerde in 2011 het eerste Internationale Nachtburgemeesterscongres.[7]

Nijmegen[bewerken]

Op 1 oktober 2010 werd Doro Krol gekozen tot eerste nachtburgemeester van Nijmegen. Haar belangrijkste speerpunt was verbondenheid creëren. Ze wilde dit onder andere bereiken door elke maand een andere wijk in het nachtlicht te zetten, nachtlintjes uit te delen aan die mensen die in de nacht iets betekenen, nachtbloemen brengen en een nachtideeënbus opzetten voor burgers en dansfeesten voor alle leeftijdsgroepen organiseren. Op 5 april 2014 werd Angela Verkuijlen op de Nijmeegse Boot verkozen tot opvolgster van Krol. Die werkt Verkuijlen in en draagt op 1 oktober 2014 haar ambtsketting over.[8]

Schiedam[bewerken]

In Schiedam is Johan Stokhof benoemd tot nachtburgemeester.

Sneek[bewerken]

Sneek heeft sinds enkele jaren ook een nachtburgemeester. Douwe Ka neemt deze rol op zich en brengt in deze functie tijdens de Sneekweek verschillende Sneekweekhits uit. Hiermee treedt hij ook op in het Sneker nachtleven.

Tilburg[bewerken]

Louis Israël (1945 – Tilburg, 1 juni 2011) wordt beschouwd als de eerste, officieuze, nachtburgemeester van Tilburg. Hij was er al sinds de jaren zestig bekend als "Rockin' Louis" door zijn veelvuldige verschijning in het uitgaansleven. Tot midden jaren negentig stond hij op het podium nummers van onder anderen Elvis Presley ten gehore te brengen.[9][10]

In 2002 werd in "Univers", onafhankelijk magazine van Tilburg University, voormalig wethouder voor cultuur en onderwijs Wilbert van Herwijnen de "Tilburgse nachtburgemeester" genoemd. Hij droeg zijn functie in augustus 2006 officieel over aan René van Densen en Troy Titane, en in februari 2008 namen Cees van Raak en Bram Govers het stokje over.[11] Zeus Hoenderop werd in september 2009 nachtburgemeester van Tilburg.[12]

Godelieve Engbersen was de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van Tilburg. Op 21 december 2011 werd ze geïnaugureerd door Zeus Hoenderop. Engbersen had een eigen website[13] en organiseerde veel activiteiten. Haar ambtstermijn liep tot 21 december 2013. Op die datum werd haar opvolger Gert Brunink geïnaugureerd. Hij pleit ervoor dat zijn opvolg(st)er op een democratischer wijze zal worden verkozen. Zijn ambtstermijn zal eindigen op 21 december 2015.[14]

Utrecht[bewerken]

Van 2008 tot 2011 was Fehmi nachtburgemeester in Utrecht. Vanuit zijn ambtswoning in het hartje van het museumkwartier onderhield hij nauwe banden met horeca, veiligheidsdiensten en het plaatselijk schoon. Zijn wekelijkse inloopspreekuur bij café 't Pandje zorgde ervoor dat hij werd ervaren als laagdrempelig, toegankelijk maar wel ter zake kundig.

Vlaardingen[bewerken]

Op 10 april 2012 is Marco Bosman benoemd tot nachtburgemeester van Vlaardingen. Zijn opponent José Octavio Miranda is aangesteld als loco-nachtburgemeester.

Woerden[bewerken]

Op 28 mei 2011 is Marcel Fokker, zanger en bandleider van Tiny Little Bigband, geïnstalleerd als nachtburgemeester van de gemeente Woerden. Fokker is initiatiefnemer van Jazzin' Woerden en nauw betrokken bij alle nachtelijke activiteiten binnen het oude centrum van deze stad.

Weurt[bewerken]

Begin februari 2013 is Jo Smits benoemd tot nachtburgemeester van Weurt. Hij is tijdens een openbare verkiezing in aanloop naar Carnaval 2013, verkozen uit vier kandidaten. Het betreft een ludieke functie van Nachtburgemeesterschap. Hem is de ketting omgehangen door Burgemeester Carol van Eert (Burgemeester van de gemeente Beuningen) op vrijdag 4 februari 2013.

Vlaanderen[bewerken]

In België is vooral Vitalski bekend als nachtburgemeester van Antwerpen.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Rond jaarwisseling verkiezing Nachtburgemeester Doetinchem, Dagblad De Gelderlander, 28 september 2011
 2. De Nachtburgemeester van Groningen
 3. Frank Zappa op het Cavaillé, De Haarlemmer, 14 maart 2013.
 4. H105 presentator is nachtburgemeester, Drimble.nl, 6 november 2010.
 5. Leiden kleumt voor Gorters 'Mei', Trouw, 28 mei 1998.
 6. Marjo Heemskerk benoemd tot nachtburgemeester, sleutelstad.nl, 9 maart 2006.
 7. Nachtburgemeesters maken samen een vuist, Proost, 25 oktober 2011.
 8. Nijmegencultuurstad.nl - Angela Verkuijlen nieuwe nachtburgemeester Nijmegen
 9. In memoriam: Rockin' Louis Israël, tilburgers.nl, 3 juni 2011.
 10. Rockin' Louis Israël (66) overleden in Tilburg, Brabants Dagblad, 3 juni 2011.
 11. Nachtburgemeesterschap in Tilburg, tilburgers.nl, 9 september 2009.
 12. Zeus Hoenderop nieuwe Nachtburgemeester, tilburgers.nl, 7 september 2009.
 13. Nachtburgemeester/V Tilburg
 14. Nachtburgemeester Tilburg kijkt terug op eerste zes maanden, tilburgers.nl, 7 juli 2012.