Nachtburgemeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De nachtburgemeester van Rotterdam: Jules Deelder

Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een gemeente. De bekendste en eerste nachtburgemeester is Jules Deelder. In de jaren zeventig noemde de fietsenmaker hem de nachtburgemeester van Rotterdam omdat hij hem elke nacht de straat op zag gaan. In sommige steden raakt de 'functie' steeds meer geïnstitutionaliseerd; de alternatieve burgemeesters organiseren debatten, bemoeiden zich met gemeentelijk beleid en hebben een eigen website. Desondanks is het een functie met een knipoog en wordt zij niet overal even serieus genomen.

Diverse malen is er een internationaal congres van nachtburgemeesters georganiseerd. In oktober 2014 vond dit plaats in Groningen.

Nederland[bewerken]

Amsterdam[bewerken]

Het nachtburgemeesterschap in Amsterdam is ontstaan in 2002 onder aanvoering van het toenmalige raadslid van GroenLinks, Marco de Goede. De primaire taak van de nachtburgemeester is om gevraagd en ongevraagd beleidsadvies aan de gemeente te geven, om zodoende het nachtleven in de stad te bevorderen.

De eerste nachtburgemeesters werden aangesteld voor een periode van drie jaar. In 2006 is het overgegaan naar een ambtstermijn van twee jaar. Sindsdien zijn er elke twee jaar verkiezingen geweest.

Asten[bewerken]

De nachtburgemeester van Asten is Nicky Waals.[1][2][3] Hij werd op 26 januari 2013 verkozen tot nachtburgemeester[4] tijdens een avond waarin de kloof tussen jongeren en politiek centraal stond. Waals zet zich twee jaar in voor meer levendigheid in Asten voor jongeren.

Den Haag[bewerken]

In Den Haag introduceerden Ronald de Bakker en Ed Toepoel in 1996 een verkiezing rondom het nachtburgemeesterschap. Tijdens een evenement met de toen nog onbekende Anouk als hoofdact, werd Yolande Weerdenburg gekozen als eerste 'Nachburgemeester van Den Haag'.[5] Hoewel zij veel later instapte in de race wist zij met haar dochters als promotieteam en met gebruikmaking van het toen nog relatief onbekende medium internet de verkiezing te winnen. [bron?] Tegenwoordig is René Bom nachburgemeester.

Doetinchem[bewerken]

Eind 2011 is in Doetinchem Willem Blaauw als de eerste nachtburgemeester verkozen.[6] Blaauw legde deze functie neer per 1 januari 2014.[7] Hij werd in februari 2014 opgevolgd door Raoul de Leeuw.[8][9]

Groningen[bewerken]

In Groningen werd eind 2011 Chris Garrit door een vakjury en publiek gekozen tot nachtburgemeester voor een termijn van twee jaar. Hij volgde de zelfbenoemde Henkie Terrasstoel op, die het ambt negen jaar had bekleed. De nieuwe nachtburgemeester wil in Groningen de cultuur bevorderen en opende een eigen website.[10] Op 29 april reikt de nachtburgemeester nachtlintjes uit. Ook zijn er een aantal vooraanstaanden in de Groninger nachtcultuur "nachtheilig" verklaard. Dit waren in 2012 dichter Driek van Wissen en kunstenaar Herman Brood. Daarnaast organiseert de nachtburgemeester nachtdebatten over actuele onderwerpen uit de Groninger cultuur. Verder zit hij in de organisatie van meerdere festivals zoals het Gideon Festival en Groningsch Peil, en bedacht en produceerde hij de show "Ode aan de Oostwand" ter afscheid van de Oostwand van de Grote Markt in Groningen. De nachtburgemeester van Groningen benoemt andere nachtburgemeesters in zogenaamde "nachterstandsgebieden". Op 7 februari 2014 werd Chris Garrit met een ruime meerderheid van stemmen als eerste nachtburgemeester herkozen. Chris Garrit zal omstreeks 2016 de titel doorgeven.

Haarlem[bewerken]

In Haarlem is uitgever van de lokale UITkrant Marcel Schmidt sinds jaar en dag de (zelfbenoemde) nachtburgemeester.[11] Er zijn verkiezingen georganiseerd in 2010, waarbij een presentator van de lokale radio -Tjarda Winkler- tot concurrerend nachtburgemeester werd benoemd.[12] Over draagvlak, voor welke van de twee dan ook, spreken de bronnen elkaar tegen. Op 1 november 2013 werd de "Haarlemse Stedenmaagd" Dolly Bellefleur tot nachtburgemeester van Haarlem gekozen.

Hengelo[bewerken]

Op 21 december 2014 vond in Hengelo (Ov.) de eerste verkiezing plaats voor een nachtburgemeester. De winnaar is Berto Mulder.[13] Mulder komt letterlijk uit het nachtleven omdat hij eigenaar is van Cafe Biljard de Kleine Burgemeester aan de Wetstraat in Hengelo. Hij is de eerste nachtburgemeester van Hengelo en zelfs van Overijssel, hij is de 14e nachtburgemeester van Nederland.

's-Hertogenbosch[bewerken]

Sinds begin 2014 heeft 's-Hertogenbosch een duo-nachtburgemeesterschap: Marieke van de Groenendaal en Helen van de Paverd.[14][15]

Leiden[bewerken]

Sinds eind twintigste eeuw kent Leiden een nachtburgemeester.[16] René Vallentgoed, Marjo Heemskerk en Hans Wolting mochten zich enige tijd nachtburgemeester van de sleutelstad noemen. Een verkiezingsavond waarop de laatste werd herkozen, eindigde in een massale vechtpartij nadat fraude door de kandidaat was geconstateerd.[17] Anno 2013 is Peter Labruyère reeds enige jaren nachtburgemeester.

Nijmegen[bewerken]

Op 1 oktober 2010 werd Doro Krol gekozen tot eerste nachtburgemeester van Nijmegen. Haar belangrijkste speerpunt was verbondenheid creëren. Ze wilde dit onder andere bereiken door elke maand een andere wijk in het nachtlicht te zetten, nachtlintjes uit te delen aan die mensen die in de nacht iets betekenen, nachtbloemen brengen en een nachtideeënbus opzetten voor burgers en dansfeesten voor alle leeftijdsgroepen organiseren. Op 5 april 2014 werd Angela Verkuijlen op de Nijmeegse Boot verkozen tot opvolgster van Krol. Die werkt Verkuijlen in en draagt op 1 oktober 2014 haar ambtsketting over.[18]

Rotterdam[bewerken]

Rotterdam benoemde in de jaren zeventig de schrijver en dichter Jules Deelder tot nachtburgemeester. Deelder kreeg deze titel omdat hij met initiatieven kwam om het avond- en nachtleven in de Maasstad een nieuwe impuls te geven. Daarmee was hij de eerste in Nederland die deze titel voerde.

Sneek[bewerken]

Sneek heeft sinds 2009 ook een nachtburgemeester. Douwe Ka neemt deze rol op zich[19][20] en brengt in deze functie tijdens de Sneekweek verschillende Sneekweekhits uit. Hiermee treedt hij ook op in het Sneker nachtleven.

Tilburg[bewerken]

Louis Israël (1945 – Tilburg, 1 juni 2011) wordt beschouwd als de eerste, officieuze, nachtburgemeester van Tilburg. Hij was er al sinds de jaren zestig bekend als "Rockin' Louis" door zijn veelvuldige verschijning in het uitgaansleven. Tot midden jaren negentig stond hij op het podium nummers van onder anderen Elvis Presley ten gehore te brengen.[21][22]

In 2002 werd in "Univers", onafhankelijk magazine van Tilburg University, voormalig wethouder voor cultuur en onderwijs Wilbert van Herwijnen de "Tilburgse nachtburgemeester" genoemd. Hij droeg zijn functie in augustus 2006 officieel over aan René van Densen en Troy Titane, en in februari 2008 namen Cees van Raak en Bram Govers het stokje over.[23] Zeus Hoenderop werd in september 2009 nachtburgemeester van Tilburg.[24]

Godelieve Engbersen was de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van Tilburg. Op 21 december 2011 werd ze geïnaugureerd door Zeus Hoenderop. Engbersen had een eigen website[25] en organiseerde veel activiteiten. Haar ambtstermijn liep tot 21 december 2013. Op die datum werd haar opvolger Gert Brunink geïnaugureerd. Hij pleit ervoor dat zijn opvolg(st)er op een democratischer wijze zal worden verkozen. Zijn ambtstermijn zal eindigen op 21 december 2015.[26]

Woerden[bewerken]

Op 28 mei 2011 is Marcel Fokker, zanger en bandleider van Tiny Little Bigband, geïnstalleerd als nachtburgemeester van de gemeente Woerden.[27][28] Fokker is initiatiefnemer van Jazzin' Woerden en nauw betrokken bij alle nachtelijke activiteiten binnen het oude centrum van deze stad.

Zwolle[bewerken]

De eerste officiële Nachtburgemeester van Zwolle is beeldend kunstenaar Jeroen van Doornik.[29][30][31] Hij is aangesteld door de Partij voor Cultuur en werd in de nacht van 7 op 8 februari 2015 geïnaugureerd.[32]

Vlaanderen[bewerken]

In België is vooral Vitalski bekend als nachtburgemeester van Antwerpen.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. NWC Asten
 2. Verkiezingsdebat in OJC Jonosh
 3. Peelbelang
 4. Grote opkomst Jongeren en Politiek PGA-PvdA, 1 februari 2013
 5. Kunstenares eerste Haagse nachtburgemeester Trouw, 29-6-1996
 6. Rond jaarwisseling verkiezing Nachtburgemeester Doetinchem, Dagblad De Gelderlander, 28 september 2011
 7. Willem Blaauw stopt als nachtburgemeester Doetinchem, Dagblad De Gelderlander, 4 september 2013
 8. Raoul van der Leeuw nieuwe nachtburgemeester Doetinchem, Dagblad De Gelderlander, 13 februari 2014
 9. Nachtburgemeester en burgemeester samen op stap, Dagblad De Gelderlander, 16 december 2014
 10. De Nachtburgemeester van Groningen
 11. Frank Zappa op het Cavaillé, De Haarlemmer, 14 maart 2013.
 12. H105 presentator is nachtburgemeester, Drimble.nl, 6 november 2010.
 13. Berto Mulder eerste Hengelose nachtburgemeester, 21 december 2014
 14. Nachtburgemeesters Den Bosch laten ook nachtleven buiten de kroegen zien Brabants Dagblad, 21 januari 2014
 15. Twitterinterview: 5 vragen aan de nachtburgemeesters van Den Bosch, Martijn de Bie, 21 februari 2014
 16. Leiden kleumt voor Gorters 'Mei', Trouw, 28 mei 1998.
 17. Marjo Heemskerk benoemd tot nachtburgemeester, sleutelstad.nl, 9 maart 2006.
 18. Nijmegencultuurstad.nl - Angela Verkuijlen nieuwe nachtburgemeester Nijmegen
 19. Snitterklaas beskermheilege fan de Snitteraars www.henkvanderveer.nl, 17 juli 2011
 20. Zeerobben Aller Tijden Z.M.V.V. Zeerobben, 9 mei 2013
 21. In memoriam: Rockin' Louis Israël, tilburgers.nl, 3 juni 2011.
 22. Rockin' Louis Israël (66) overleden in Tilburg, Brabants Dagblad, 3 juni 2011.
 23. Nachtburgemeesterschap in Tilburg, tilburgers.nl, 9 september 2009.
 24. Zeus Hoenderop nieuwe Nachtburgemeester, tilburgers.nl, 7 september 2009.
 25. Nachtburgemeester/V Tilburg
 26. Nachtburgemeester Tilburg kijkt terug op eerste zes maanden, tilburgers.nl, 7 juli 2012.
 27. Marcel Fokker over Woerden www.beleefwoerden.com, 28 maart 2014
 28. Nachtburgemeester nationaal beschouwd 2012 www.groningernachtwacht.nl, 7 januari 2012
 29. Jeroen van Doornik is PVC-Nachtburgemeester Zwolle, partijvoorcultuur.nl, 5 januari 2015
 30. Jeroen van Doornik eerste Nachtburgemeester van Zwolle, RTV Oost, 5 januari 2015
 31. Jeroen van Doornik is Zwolse nachtburgemeester, De Stentor, 5 januari 2015
 32. Jeroen van Doornik 'geïn-augurk-ureerd', De Swollenaer, 9 februari 2015