Nachtegalenpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De centrale dreef in deelpark Vogelenzang in het Nachtegalenpark

Het Nachtegalenpark is een complex van meerdere aan elkaar grenzende parken ten zuiden van Antwerpen. Het gebied is in totaal 90 ha groot. De parken werden alle aangelegd rondom een kasteel en werden in 1910 door de gemeente Antwerpen verworven.

Deelparken[bewerken]

De deelparken zijn:[1]

  • Den Brandt (21 ha)
  • Middelheimpark (24 ha)
  • Vogelenzang (40 ha)
  • Hortiflora

De naam Nachtegalenpark is afgeleid van een afspanning 'de Nachtegaal' op de hoek van de Middelheimlaan met de Beukenlaan waar de steenweg van Berchem naar Wilrijk langs liep en een scherpe bocht maakte. Een andere afspanning was de 'Dikke Mee' aan de ingang van het landgoed de Vogelzang. Tussen beide afspanningen loopt nu de Beukenlaan, die in vroegere tijden in de volksmond ook als de 'Nachtegalendreef' bekendstond. Dit was een geliefd trefpunt voor amoureuze paartjes, die onder andere in het volksmelodietje over Het Park van de Nachtegaal zijn terug te vinden. Beide afspanningen lagen met de genoemde dreef voor 1912 in Wilrijk maar liggen samen met het Kiel nu in de postzone Antwerpen 2 (met postnummer 2020).

Den Brandt[bewerken]

Het park Den Brandt is vooral bekend om zijn mooi kasteel. Het werd in 1789 door de familie della Faille de Waerloos gebouwd, en in 1910 door de familie Kreglinger aangekocht. Sinds 1962 is het kasteel eigendom van Stad Antwerpen. De tuinen rondom het kasteel zijn zeer mooi aangelegd: voor het kasteel bevindt zich een Franse tuin, erachter vindt men een Engelse tuin, met grachten en vijvers. Het jaarlijkse Jazz Middelheim wordt tegenwoordig in het deelpark Den Brandt achter het kasteel gehouden.

Vijver in het Middelheimpark

Middelheim[bewerken]

Middelheim is de naam van het kasteel, het park (bestaande uit Hoog- en Laag-Middelheim), het beeldenpark, de universitaire campus en een ziekenhuis. Wegens uitbreiding van het beeldenpark werd Jazz Middelheim naar het naburige park Den Brandt verplaatst.

1rightarrow blue.svg Zie Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vogelenzang[bewerken]

Van het kasteel resten enkel nog de bijgebouwen. Park Vogelenzang bezit grote grasvelden, een speeltuin met melkerij en een kleine dierentuin en is een veelbezocht familiepark.

Bibliografie[bewerken]

Jimena Blazquez Abascal: Beeldenparken, Kunst en natuur in Europa, een gids, Bussum, 2006, ISBN 9068684248.

Externe links[bewerken]

  • Nachtegalenpark [2]
  • Van Brialmontvesting naar Wolvenberg, Brilschans en verder.[3]