Nachtschade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nachtschade
Aardappel (Solanum tuberosum)
Aardappel (Solanum tuberosum)
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Solanales
Familie: Solanaceae (Nachtschadefamilie)
geslacht
Solanum
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nachtschade (Solanum) is een geslacht van planten in de nachtschadefamilie (Solanaceae).

Het geslacht is met 1500-1700 verschillende soorten het grootste geslacht in de nachtschadefamilie. In de regel zijn de soorten kruidachtig, vaak rankend of klimmend. Veel soorten komen in de tropen voor, maar een aantal komt ook in gematigde streken voor. In de tropen zijn het vaak struiken en zelfs tot 6 meter hoge 'bomen'.

Bekende cultuurgewassen in het geslacht zijn de aardappel (Solanum tuberosum), de aubergine (Solanum melongena) en de tomaat (Solanum lycopersicum). Deze laatste was vroeger bij het geslacht Lycopersicon ingedeeld, maar wordt nu als lid van de nachtschaden gezien.

Alleen bitterzoet (Solanum dulcamara) en zwarte nachtschade (Solanum nigrum) behoren tot de inheemse flora van Nederland.

Bekende soorten[bewerken]

Ecologische aspecten[bewerken]

De planten in dit geslacht zijn voedselplant voor o.a. Acherontia lachesis, doodshoofdvlinder (Acherontia atropos), Acherontia styx, Actinote acerata, Amerila bubo, Coelonia fulvinotata, Ctenoplusia limbirena, Dircenna klugii, Helicoverpa armigera, Helicoverpa assulta, Hypoleria cassotis, Spilosoma atridorsia, Spilosoma aurantiaca, Spilosoma jacksoni en Spodoptera litura.

Gevoelig voor Phytophthora[bewerken]

Nachtschade-achtigen staan bekend om hun gevoeligheid voor een ziekte veroorzaakt door soorten van Phytophthora (behorend tot de waterschimmels). De ziekte is bekend onder de naam aardappelziekte. Andere soorten van het geslacht nachtschade zijn ook vatbaar voor de ziekte. Onder tuinders staan tomaten, paprika en aubergine bekend als gevoelig voor de ziekte.

Externe links[bewerken]