Nadi (Veda's)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de klassieke yogaleer wordt een Nadi (meervoud: Nadi's) beschreven als een kanaal voor prana, of levensenergie. Men zou zich kunnen voorstellen, dat het totaal aan Nadi's binnen het menselijk wezen, de subtiele lichamen (Sanskriet:Kosha's) doordringt op een wijze die vergelijkbaar is met hoe het totaal aan bloedvaten het fysieke lichaam doordringt. Deze notie is niet algemeen geaccepteerd in de Westerse wetenschap.

Het woord nadi is afgeleid van de Sanskriete stam nad, wat "kanaliseren", "stromen", of "vloeien" betekent.

Yogi's claimen dat de nadi's als subtiel-anatomisch stelsel ten grondslag liggen aan de manifestatie van het fysieke lichaam, en dat de energiestroming in dat stelsel alle fysiologische processen mogelijk maakt/aanstuurt. Vergelijkbaar met het concept van nadi's, als kanalen voor prana, is het uit China stammende concept van meridianen, die als kanalen dienen voor qi, hetgeen de Chinese benaming voor de universele levensenergie is.

De belangrijkste nadi's zijn shushumna, ida en pingala maar in oude yoga teksten wordt melding gemaakt van zo'n 72.000 grotere en kleinere energiekanalen binnen het menselijk wezen. De Ida en Pingala nadi's worden vaak gebruikt om te refereren aan de helften van de hersenen. Deze twee primaire nadi's, lopen van het mentale chakra (ter plekke van het hoofd) in een dubbele helix, tot aan het basischakra, in de bekkenbodem. Pingala is de extraverte nadi, de nadi van de zon, en correspondeert met de linkerhersenhelft. Ida is de introverte nadi, de nadi van de maan, en correspondeert aan de rechterhersenhelft.

Shushumna is een fictief, "centraal" kanaal, dat ontstaat wanneer de stroming van energie binnen Ida en Pingala even sterk is, en er zodoende Sattva (staat van evenwicht/helderheid/zuiverheid), ontstaat binnen het menselijk wezen. Het geheel aan nadi's, wordt gestimuleerd door de beoefening van Pranayama, ofwel energiebeheersingsoefeningen. Deze oefeningen zou men kunnen vergelijken met fitness-training of bodybuilding, in die zin, dat zij de subtiele lichamen (Kosha's) versterken en de beoefenaar meer en meer controle over c.q. bewustzijn van de energiestromingen geven.

Zie ook[bewerken]

Portal.svg Portaal Yoga

Externe links[bewerken]