Nagornaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nagornaja
Нагорная
Nagornaja
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 9 van Moskou Serpoechovsko-Timirjazevskaja-lijn
Stationsnummer 145
Opening 4 november 1983
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Diepte 9 meter
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) m5, 142, 258, 317, 529
Route
Metrolijn 9 van Moskou Richting Volgend station
Altoefjevo Nagatinskaja
Boelvar Dmitrija Donskogo Nachimovski Prospekt
Ligging
Coördinaten 55° 40′ NB, 37° 37′ OL
Nagornaja (metro van Moskou)
Nagornaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Nagornaja (Bovenland Russisch: Нагорная Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een station aan de Serpoechovsko-Timirjazevskaja-lijn van de Moskouse metro dat geopend werd op 8 november 1983.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is onderdeel van het initiële deel van lijn 9 en is gebouwd als duizendpoot, het standaardontwerp voor een ondiep gelegen zuilenstation uit 1960. De zuilen zijn geplaatst in twee rijen van 26 met een onderlinge afstand van 6,5 meter. De zuilen zijn bekleed met donker zadelmarmer. De draagbalken en de zuilen zijn voorzien van een lijst van geanodiseerd aluminium. De tunnelwanden zijn bekleed met gazganmarmer in verschillende tinten lichtbruin. Het thema van het station is milieubescherming wat tot uitdrukking komt in de panelen, van de hand van S.A. Gorjajnov, boven de toegangstrap en de nissen in de tunnelwanden.

De enige toegang tot het perron ligt aan de noordkant waar zich ook de ondergrondse verdeelhal bevindt. Deze verdeelhal heeft toegangen aan weerszijden van de Elektrolytpassage. Onder de verdeelhal liggen overloopwissels zodat metro's uit het zuiden kunnen keren in geval van storingen of dienstritten.

Reizigersverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 werden dagelijks 15.810 reizigers geteld, in 2002 waren er dagelijks 15.400 instappers en 17.200 uitstappers. Ondergronds kunnen de reizigers vanaf 5:37 uur de metro naar het noorden nemen. Doordeweeks vertrekt de eerste metro naar het zuiden om 6:02 uur, in het weekeinde 3 minuten later. Bovengronds doen vijf buslijnen het station aan.