Nahans frankolijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nahans frankolijn
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2017)
Remarques sur l'ornithologie de l'État indépendant du Congo (Pl. X) (7164291988).jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Galliformes (Hoendervogels)
Familie:Odontophoridae
Geslacht:Ptilopachus
Soort
Ptilopachus nahani
Dubois, 1905
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nahans frankolijn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Nahans frankolijn (Ptilopachus nahani) is een vogel uit de familie Odontophoridae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1905 door A.J.C. Dubois.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Nahans frankolijn is 23 tot 26 cm lang. Hij is van onder bijna zwart met opvallende witte stippels. Deze hoendervogel is van boven zwartbruin gevlekt. De kin is wit en het begin van de snavel, de poten en de naakte huid rond het oog zijn rood gekleurd.

Voorkomen en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Nahans frankolijn komt voor in nog maar een paar gebieden in het oosten van Congo-Kinshasa en het aangrenzende gebied in Oeganda. Het is een vogel van de vochtige delen, vaak langs rivieren, van laaglandregenwoud. De vogel leeft verborgen in dichte ondergroei.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel is een bedreigde diersoort omdat het leefgebied wordt versnipperd door ontbossingen. Oerwoud wordt omgezet in landbouwgebied of het bos wordt ontdaan van grote bomen ten behoeve van de productie van houtskool. Door de politieke instabiliteit binnen dit gebied zijn er grote groepen vluchtelingen die zich in het overgebleven bos vestigen. De vogel staat sinds het jaar 2000 als "bedreigd" op de Rode Lijst van de IUCN.[1]