Nait Soez'n

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nait Soez'n (Gronings: 'niet zeuren') is sinds 1972 het tijdschrift van de Groninger Studentenbond (GSb). Het blad verscheen oorspronkelijk tweewekelijks, later driewekelijks, maandelijks en inmiddels tweemaandelijks. Nait Soez'n fungeert tegelijk als ledenblad en als extern orgaan van de GSb. Ondertitel van het blad is sinds enige jaren 'opinieblad voor studerend Groningen'. Nait Soez'n wordt samengesteld door vrijwilligers en gratis verspreid op de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.

Het blad komt voort uit een reeks pamfletten, getiteld 'Nait Soez'n!' (met uitroepteken), die de GSb verspreidde tijdens acties tegen de door het kabinet-Biesheuvel voorgenomen verhoging van het collegegeld van 200 naar 1000 gulden. De naam van het tijdschrift is afgeleid van het Groningse gezegde 'Nait soez'n moar doun' ('niet zeuren maar doen', cq. 'niet lullen maar poetsen'[1]). 'Moar doun' was tot 2008 ook de naam van de vaste rubriek van het GSb-bestuur.

De hoofdredactie van Nait Soez'n wordt aangesteld door de algemene ledenvergadering van de GSb en is aan dit orgaan verantwoording verschuldigd, maar heeft de vrijheid om het blad naar eigen inzicht samen te stellen zonder controle vooraf. De redactie is op deze wijze onafhankelijk van de andere organen van de GSb (bestuur, commissies en medezeggenschapsfracties) en kan dus stellingen innemen die niet door de rest van de bond gedeeld worden. Ook komt af en toe GSb-interne discussie in het blad voor. De onafhankelijkheid van de redactie dateert van eind jaren 70; daarvóór was het GSb-bestuur verantwoordelijk voor de inhoud van het blad.

Tot de oud-medewerkers van Nait Soez'n behoren onder anderen:

Externe link[bewerken | bron bewerken]

  • Nait Soez'n op de website van de GSb, met archief vanaf 2002 (dertigste jaargang).