Namkhai Norbu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Namkhai Norbu
Namkhai Norbu Chögyal Rinpoche
Namkhai Norbu Chögyal Rinpoche
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 8 december 1938
Geboorteplaats Kham
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Tibetaanse literatuur
Mongoolse literatuur
Tibetaanse cultuur
geschiedenis van Tibet
Tibetaanse geneeskunde
Tibetaanse astrologie
Portaal  Portaalicoon   Tibet
Namkhai Norbu
Tibetaans ཆོས་རྒྱལ་ནམ་མཁའི་ནོར་བུ་
Wylie nam mkha' nor bu chos rgyal rin po che
Andere benamingen Namkha Norbu
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Namkhai Norbu Chögyal Rinpoche (Kham, 8 december 1938) is een Tibetaans-Italiaans geestelijke, tibetoloog en mongoloog.

Norbu werd op de leeftijd van twee jaar erkend als de reïncarnatie van de tulku Adzom Drugpa Rinpoche, één van de grote leraren van de Dzogchen. Hierdoor begon hij al op jonge leeftijd met studie in de Tibetaans boeddhistische waarbij hij les kreeg van de beste geestelijken van die tijd.[1] Deze reïncarnatielijn zou afstammen van shabdrung rinpoche Ngawang Namgyal, een tulkulijn waarbij er controverse bestaat over wie de erkende geestelijke incarnatie is.

De Tibetaanse diaspora bracht hem naar Italië op uitnodiging van professor Giuseppe Tucci en van 1964 tot 1992 was Norbu hoogleraar Tibetaans en Mongools voor zowel de taal als de literatuur aan het Oriëntaals Instituut van de Universiteit van Napels. Norbu wordt gezien als een autoriteit op het gebied van Tibetaanse beschaving, in het bijzonder op de gebieden geschiedenis, literatuur, Tibetaanse geneeskunde en astrologie. In 1983 organiseerde hij de eerste Internationale Conventie van Tibetaanse geneeskunde in Venetië.[1]

Tussen 1988 en 2009 werkten hij en zijn zoon Khyentse Yeshi Namkhai mee aan de documentaire My Reincarnation van Jennifer Fox die in 2010 uitkwam. Het is een episch drama over de relatie tussen de twee en de naar elkaar toegroeiende zienswijzen over het voortzetten van de culturele erfenis zoals hun voorouders voor hen dit in het verleden al deden.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties