Nancy Kerrigan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nancy Kerrigan
Nancy Kerrigan (2006)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Nancy Ann Kerrigan
Geboortedatum 13 oktober 1969
Geboorteplaats Woburn, Massachusetts
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaanse
Lengte 162 cm
Sportieve informatie
Specialisatie(s) Kunstschaatsen
Trainer/coach Evy Scotvold
Mary Scotvold Jr
Actieve jaren 1987-1994
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen

Nancy Kerrigan (Woburn Massachusetts, 13 oktober 1969) is een Amerikaanse voormalige kunstrijdster op de schaats. In haar carrière won ze twee medailles op Olympische Spelen.

Zij werd voor het eerst bekend toen de Amerikaanse vrouwen alle drie de medailles wonnen bij het Wereldkampioenschap van 1991, dit was voor het eerst in het vrouwentoernooi. Kerrigan won brons achter Kristi Yamaguchi en Tonya Harding. Haar carrière bevond zich daarna in een stijgende lijn, ze won brons tijdens de Spelen van 1992 en zilver tijdens de wereldkampioenschappen in hetzelfde jaar. Het jaar erna stond ze eerste tijdens de Wereldkampioenschappen in Praag na de korte kür. Tijdens de lange kür ging het echter mis en ze eindigde als vijfde.

Tijdens de voorbereidingen op de Amerikaanse kampioenschappen, tevens de kwalificatiewedstrijd voor de Winterspelen van Lillehammer, werd Kerrigan in opdracht van de man van haar grote concurrent Tonya Harding met een metalen knuppel op haar knie geslagen. Een maand na de aanslag won ze de zilveren medaille[1] tijdens de Spelen in Lillehammer, achter Oksana Baiul, waardoor het verhaal niet in het sprookje eindigde waarop de Amerikaanse pers had gehoopt.

Na de Spelen raakt Kerrigan in opspraak door een aantal incidentjes o.a. naar aanleiding van een opmerking die ze maakte tijdens een parade in Walt Disney World welke door een microfoon werd opgevangen. Ze leek te zeggen dat ze de hele parade maar onzin en stom vond, terwijl ze ruim twee miljoen kreeg van haar sponsor Walt Disney.

Na de Spelen nam ze niet meer deel aan wedstrijden maar trad nog wel op bij ijsrevues.

Belangrijke resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994
Olympische Spelen Brons Zilver
Wereldkampioenschap Brons Zilver 5e
Nationaal Kampioenschap 12e 5e 4e Brons Zilver Goud