Nancy Walker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nancy Walker in de trailer van Best Foot Forward

Nancy Walker, echte naam Anna Myrtle Swoyer (Philadelphia (Pennsylvania), 10 mei 1922 - Studio City (California), 25 maart 1992) was een Amerikaanse actrice. Er werd soms gedacht dat ze joods was omdat haar bekendste rol een joodse was.

Nancy was 2 keer getrouwd, van 1948 tot 1949 met acteur Gar Moore en vanaf 1951 met David Craig (die wel jood was). Ze hadden 1 dochter Miranda. Zowel Craig als Miranda zijn inmiddels overleden.

Nancy's moeder overleed toen ze nog een kind was, haar vader werkte in het theater. In 1941 maakte Walker haar debuut op Broadway in het stuk Best Foot Forward. Twee jaar later werd het stuk verfilmd met Lucille Ball en kreeg Nancy ook een rol.

Ze was maar 1,50 meter en niet bijzonder knap dus de rollen lagen niet voor het rapen. Maar toch bleef ze acteren en werd ze in 1955 voor een Tony Award genomineerd. Nancy kreeg vele rollen toebedeeld, niet altijd even groot echter.

Haar bekendste rol was die van de komische Ida Morgenstern, de moeder van Rhoda Morgenstern. Rhoda was een personage uit de Mary Tyler Moore Show en was zo populair dat ze een eigen serie kreeg. Nancy die een gastpersonage was bij Mary Tyler kreeg nu een grotere rol in de spin-off Rhoda. In 1976 kreeg ze zelfs even haar eigen show, de Nancy Walker Show. In de detectiveserie McMillan and Wife, de detectiveserie van Rock Hudson had ze de bijrol van Mildred, de huisvrouw. Ida en Mildred leverden haar 7 Emmy Award nominaties op. Walker begon ook te regisseren.

In 1980 regisseerde ze de film Can't stop the music die over de Village People ging.

Haar laatste Emmy-nominatie kreeg ze in 1987 voor de sitcom The Golden Girls waarin ze in 2 afleveringen van het 2de seizoen te zien was als de lang verloren zuster van Sophia (Estelle Getty).

Nancy stierf op 69-jarige leeftijd aan longkanker. Ze rookte vroeger maar daar was ze mee gestopt.

Externe link[bewerken]