Naomi Klein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naomi Klein, 2014

Naomi Klein (Montreal (Quebec), 5 mei 1970) is een Canadese journaliste, publiciste en activiste. Ze woont in Toronto met haar man Avi Lewis.

Biografie[bewerken]

Klein komt uit een socialistische Amerikaanse joodse familie. Haar grootvader was marxist en vakbondsactivist. Klein begon haar schrijverscarrière al vroeg met bijdragen aan The Varsity, een studentenblad aan de Universiteit van Toronto. Ze zegt dat ze het feminisme ontdekte door het Bloedbad aan de École Polytechnique dat Marc Lépine aanrichtte in 1989 onder vrouwelijke ingenieursstudenten.

In 2000, een maand nadat de bijeenkomst van de WTO door betogingen in Seattle lamgelegd werd, publiceerde Klein het boek No Logo. Dit boek werd een manifest voor de antiglobaliseringsbeweging. Het boek hekelt de negatieve invloed van de merkgerichte consumptiecultuur door de operaties te beschrijven van grote bedrijven die alleen maar proberen een merk te verkopen. De producten maken volgens haar van mensen levende reclamepanelen. Werknemers uit de armste landen worden volgens Klein door dezelfde bedrijven dikwijls uitgebuit om hun winst te vergroten.

Klein richtte zich in haar reactie met name op Nike. Hierop plaatste het bedrijf een reactie waarin het stelt dat Klein de vooruitgang in arbeidsomstandigheden negeert die het bedrijf zelf meent te hebben geboekt. Het stelt tevens dat de lonen die het betaalt in ontwikkelingslanden eerlijk zijn, omdat deze voldoen aan lokale normen.[1]

In 2002 publiceerde Klein Fences and Windows, een verzameling artikelen en toespraken ten behoeve van de anti-globalisatiebeweging (alle inkomsten van het boek gaan naar actievoerende organisaties via "The Fences and Windows Fund"). Klein schrijft ook bijdragen in The Nation, In These Times, The Globe and Mail, This Magazine, en The Guardian.

In 2009 begon ze zich te focussen op milieu, vooral op klimaatverandering. Dit resulteerde in 2014 in haar vierde boek No time: verander nu, voor het klimaat alles verandert. Ze zit in het bestuur van de organisatie 350.org.

Naomi Klein kan als de Amerikaans-Canadese tegenhangster van de Europees-Britse activiste Noreena Hertz worden beschouwd.

Kritiek[bewerken]

Johan Norberg, Tyler Cowen, Fred Kaplan en John Willman zijn van mening dat Klein veelal een (zeer) onjuiste weergave van de werkelijkheid geeft om haar standpunt te onderbouwen.[2][3][4][5]

Publicaties[bewerken]

Externe links[bewerken]