Naomi Sims

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Naomi Sims (Oxford (Mississippi), 30 maart 1948 - Newark (New Jersey), 1 augustus 2009) was een Afro-Amerikaans fotomodel.

Sims werd in de jaren 1960 het eerste zwarte fotomodel dat wereldwijd bekendheid verwierf. Zij groeide op in Pittsburgh en volgde les aan het New Yorkse Fashion Institute of Technology. Zij werkte al als model tijdens haar studie en werd daarbij geholpen door de burgerrechtenbeweging, die in de jaren 1960 de slogan "Black is beautiful" gebruikte. Hoogtepunten in haar carrière waren haar verschijningen op de omslag van tijdschriften als Ladies Home Journal (1968) en Life (1969), die voor het eerst een zwarte vrouw op de cover plaatsten.

In 1972 kreeg Sims het aanbod van Warner Bros. om de titelrol te spelen in de film Cleopatra Jones van Jack Starrett, maar zij weigerde na lezing van het racistisch getinte scenario. Sims stichtte in 1976 een bedrijf dat succes had met een collectie pruiken met plat haar voor zwarte vrouwen. Sims schreef sinds de jaren 1970 ook boeken met schoonheidstips.

Sims huwde in 1973 met Michael Findlay, de curator van het "New York Cultural Center". Het huwelijk werd in 1991 ontbonden.

Naomi Sims overleed op 1 augustus 2009 aan de gevolgen van borstkanker.

Externe links[bewerken]