Naomi Wolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naomi Wolf
Naomi Wolf tijdens het Brooklyn Book Festival in 2008
Algemene informatie
Geboren 12 november 1962
Geboorteplaats San Francisco
Land Verenigde Staten
Werk
Thema's feminisme
Bekende werken The Beauty Myth, Fire with Fire, The Treehouse: Eccentric Wisdom from my Father on How to Live, Love, and See, The End of America: Letter of Warning to a Young Patriot
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Naomi Wolf (San Francisco, 12 november 1962) is een Amerikaanse, feministische schrijfster. Ze is de dochter van Leonard Wolf (schrijver van literaire bewerkingen van onder andere Frankenstein en Het spook van de opera). Ze staat bekend als boegbeeld op literair vlak van de derde golf van de feministische beweging en is ook een groot voorstander van progressie op politiek gebied. Haar belangrijkste werk is De zoete leugen, dat in 1991 werd uitgegeven en een internationale bestseller werd. Voor haar werk krijgt ze positieve kritieken, maar bijna evenveel negatieve, ook vanuit feministische hoek.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ze bezocht de Lowell Hogeschool en nam deel aan voordrachttoernooien als lid van de Lowell Forensic Society. In 1984 studeerde ze af aan de universiteit van Yale en later ook nog aan die van Oxford, met de prestigieuze Rhodesbeurs.

De zoete leugen[bewerken | brontekst bewerken]

Haar eerste boek, De zoete leugen, of De mythe van de schoonheid, betekende in 1991 meteen haar grote doorbraak. In dit boek maakt ze duidelijk dat het (door de samenleving opgelegde) schoonheidsideaal eigenlijk een vorm van uitbuiting is van de vrouw. Ze valt dit fenomeen ook openlijk aan en streeft ernaar dat vrouwen het recht moeten hebben om met hun lichaam te doen wat ze zelf willen, en niet zomaar slaafs de mode moeten volgen.

Latere werken[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 schreef ze Vuur met vuur, over politiek, en meer vrouwelijke onafhankelijkheid. Verwarrende tijden (1997) handelt over adolescentie en ontluikende vrouwelijke seksualiteit. Valse verwachting, haar boek uit 2001, vertelt over de illusies rond het krijgen van een kind. In 2005 verscheen het boek De boomhut, over haar midlifecrisis. In 2007 schreef Wolf Het einde van Amerika.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Wolf was in 1996 medewerkster van het Clinton-Gore team, om vrouwelijke kiezers te helpen bereiken (waarna Clinton herkozen werd). Naar aanleiding van haar succes in 1996, was ze ook in 2000 consulente om vrouwelijke kiezers te trekken voor Al Gore, dit keer echter zonder succes.

Tijdens de coronapandemie voerde ze actie tegen de coronamaatregelen van de Amerikaanse overheid middels haar vijf vrijhedencampagne.[1] Juni 2021 werd ze verbannen van Twitter vanwege het verspreiden van veronderstelde desinformatie over vaccins.[2]

Gezinsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2015 was Wolf getrouwd met journalist David Shipley met wie ze twee kinderen heeft.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • The Beauty Myth: How Images of Beauty Are Used Against Women (1990)
  • Fire with Fire (1994)
  • Promiscuities: The Secret Struggle for Womanhood (or a Secret History of Female Desire) (1998)
  • Misconceptions: Truth, Lies, and the Unexpected on the Journey to Motherhood (2001)
  • The Treehouse: Eccentric Wisdom from my Father on How to Live, Love, and See (2005)
  • The End of America: Letter of Warning to a Young Patriot (2007)
  • Give Me Liberty: A Handbook for American Revolutionaries (2008)
  • Vagina: A New Biography (2012)