Napoleon (snoepje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Napoleon Lempur

Een Napoleon of Bonbon Napoleon, ook wel Napoleonkogel genoemd, is een hard, bolvormig zuurtje, in een doorzichtig cellofaan verpakt. Ze hebben allerlei kleuren en smaken, zoals citroen, sinaasappel, wijnbal, salmiak en appel. De buitenkant is hard en van suiker. Binnenin bevindt zich poeder, dat vrijkomt wanneer de suikerlaag (deels) gesmolten is, of wanneer het snoepje doormidden gebeten wordt. Bij sommige smaken is dit poeder erg zuur (citroenzuur) of zout en bij sommige smaken zoet.

Het citroenzuurtje is uitgevonden in 1912 door de Antwerpse bakker Louis Janssen en vernoemd naar Napoleon Bonaparte, wiens afbeelding zich ook op het omhullende cellofaantje bevindt. Een concurrent van bakker Janssen had een snoepje vernoemd naar Julius Caesar en zo kwam hij op dit idee. De fabriek waar deze lekkernijen gemaakt worden, was te vinden in Schelle. In 2003 is de productie echter verhuisd naar Breskens in Zeeuws-Vlaanderen.

De slagzin van het zuurtje is 'Le bon bonbon', wat zich vertaalt in 'het goede snoepje'. Napoleons bestaan ook in een lolly-uitvoering. Tegenwoordig is de slagzin 'Bonbon Aparte', wat een woordspeling is op de achternaam van Napoleon en het woord 'Bonbon'.

Externe link[bewerken]