Narendra Modi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Narendra Modi
Modi in 2020
Geboren 17 september 1950
Vadnagar
Politieke partij Bharatiya Janata-partij
Partner Jashodaben Chimanlal
Handtekening Handtekening
Premier van India
Huidige functie
Aangetreden 26 mei 2014
President Pranab Mukherjee (2014–2017)
Ram Nath Kovind (2017–2022)
Draupadi Murmu (sinds 2022)
Voorganger Manmohan Singh
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Narendra Damodardas Modi (Vadnagar, 17 september 1950) is een Indiaas politicus van de Bharatiya Janata-partij (BJP) en huidig minister-president van India.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Narendra Modi legt de eed af als premier met geheel links toenmalig president Pranab Mukherjee (26 mei 2014)

Hij werd geboren als derde in een gezin met vier kinderen.[1] Zijn vader behoorde tot de kaste van de Ghanchi's. Tijdens zijn kind- en tienerjaren runde Modi samen met zijn broer de theekraam van hun vader. Als volwassene studeerde hij aan de universiteiten van Delhi en Gujarat. Hij behaalde een master in de politieke wetenschappen. Zijn belangrijkste vorming kreeg hij echter in de rangen van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (R.S.S., het korps van nationale vrijwilligers, een rechtse paramilitaire Hindu organisatie) waar hij als kind al lid van werd. Na zijn studie begon Modi in 1988 zijn politieke carrière als secretaris van de afdeling Gujarat voor de Bharatiya Janata-partij (BJP). Medio jaren negentig werd Modi nationaal secretaris en in 1998 secretaris-generaal van de BJP.

Van 2001 tot 2014 was hij de 14de chief minister van de deelstaat Gujarat. Modi's rol bij de rellen in Gujarat in 2002, waar in drie weken tijd naar schatting duizend moslims werden gedood, is omstreden. Modi wordt ervan beschuldigd niets in de weg te hebben gelegd aan de agressie van de hindoes tegen de moslims.[2] Gujarat was in economisch opzicht een succesverhaal tijdens Modi's ambtsperiode.

Bij de parlementsverkiezingen van 2014 leidde Modi de BJP naar een spectaculaire overwinning. De BJP verwierf met 282 zetels de absolute meerderheid in de Lok Sabha, de eerste keer sinds de verkiezingen van 1984 dat een partij dit presteerde en de eerste keer dat een andere partij dan de Congrespartij de grootste van het land was. Modi werd op 26 mei 2014 beëdigd als minister-president van India.

Op initiatief van Modi werd in 2015 te Parijs de International Solar Alliance (ISA) gelanceerd door Modi en de voormalige president van Frankrijk François Hollande. Deze alliantie van meer dan 120 tropische landen wil via exploitatie van zonne-energie tevens de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.

Bij de Indiase parlementsverkiezingen van 2019 breidde Modi's partij haar absolute meerderheid met 21 zetels uit en werd zo opnieuw de grootste van India. Op 30 mei 2019 werd Modi beëdigd voor een tweede ambtstermijn als premier.

Van Modi werd lange tijd gedacht dat hij ongetrouwd was. Pas tijdens de verkiezingscampagne in 2014 bleek dat hij al 45 jaar getrouwd was. Het ging om een gearrangeerd huwelijk. Kort na de bruiloft verliet Modi zijn vrouw, maar scheidde niet van haar.[3]

Zie de categorie Narendra Modi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.