Narinder Singh Kapany

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Narinder Singh Kapany
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 12 oktober 1926
Geboorteplaats Moga, Punjab
Wetenschappelijk werk
Bekend van Glasvezeltechnologie
Portaal  Portaalicoon   Natuurkunde

Narinder Singh Kapany (Punjabi: ਨਰਿੰਦਰ ਸਿੰਘ) (Moga, 12 oktober 1926) is een in India geboren Amerikaans natuurkundige die algemeen erkend wordt als de 'vader' van de optische vezel.

Biografie[bewerken]

Kapany werd geboren in Moga in de Indiase deelstaat Punjab. Hij verkreeg zijn opleiding aan de universiteit van Agra. In 1952 kwam hij in Londen terecht waar hij een studie in de optica voltooide aan de Imperial College of Science, Technology and Medicine. In 1955 ontving hij zijn Ph.D.-graad aan de Universiteit van Londen.

Hij doceerde aan de Universiteit van Rochester in de staat New York en later aan het Illinois Institute of Technology in Chicago.

Glasvezel[bewerken]

Optische vezels

Het idee om draden van glas te gebruiken om licht te verzenden was niet nieuw. Het concept achter optische vezels werd voor het eerst aangetoond door de Ierse uitvinder John Tyndall, die vanaf 1850 een afgebogen waterstraal gebruikte om drinkfonteintjes te verlichten.[1] En in de jaren 1920 had Heinrich Lamm fijne glasvezels toegepast voor een flexibel apparaat dat in de maag ingebracht kon worden en beelden leverde uit het binnenste van de buik.[2] Het probleem was dat het glas al het licht absorbeerde, waardoor de kwaliteit van de beelden al na enkele centimeters sterk verminderde.

Voorbordurend op het werk van Tyndall en Lamm rekte Kapany optisch glas uit tot zeer fijne draden die hij samenbond tot een bundel. Hij ontdekte hierbij dat als hij licht in het ene uiteinde scheen het onveranderd uit het andere uiteinde kwam, zelfs bij een gebogen glasvezelbundel. Hij nam waar dat het licht werd voorgeleidt door interne reflecties in de glasvezels, een eigenschap die verhoogd kon worden door het aanbrengen van een mantel van glas met een andere brekingsindex.

De door Kapany ontworpen optische vezel leidde, samen met de uitvinding van de laser, tot een revolutie in de communicatietechnologie. In 1966 lukte het de Amerikaan Charles Kao, die werkzaam was voor de Standard Telephones & Cables (STC), voor het eerst om via een glasvezelkabel te telefoneren. Voor deze prestatie kreeg Kao in 2009 de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend, dit tot groot ongenoegen van Kapany dat hij niet in deze grote prijs werd erkend.

Zakenman[bewerken]

In 1960 richtte Kapany het bedrijf Optics Technology Inc. op, waarvan hij voorzitter van de raad was, alsmede president en onderzoeksdirecteur. In 1973 richtte hij Kaptron Inc. op, waarvan hij president en CEO was tot 1990 toen hij het verkocht aan AMP Incorporated.