Naruhito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
皇太子徳仁親王 - Naruhito
1960
Naruhito-2008-2.jpg
Kroonprins van Japan
Periode 1989-heden
Voorganger Akihito
Vader Akihito
Moeder Michiko Shoda
Broers/zussen Akishino (1965)
Sayako Kuroda (1969)
Kinderen Aiko (2001)
Naruhito in februari 1961

Naruhito (Japans: 皇太子徳仁親王 Kōtaishi Naruhito Shinnō) (Tsugo-paleis, Tokio, 23 februari 1960) is de oudste zoon van keizer Akihito en keizerin Michiko Shoda. Zijn officiële titel luidt Prins Hiro (浩宮 Hiro-no-miya). Hij werd troonopvolger van de Japanse troon toen zijn grootvader Hirohito stierf op 7 januari 1989.

Biografie[bewerken]

Op 6 mei 1993 trouwde Naruhito met Masako Owada, een diplomaat op het Japanse ministerie van buitenlandse zaken, en dochter van Hisashi Owada, een ambassadeur van de Verenigde Naties en rechter bij het Internationale Gerechtshof.

De kroonprins en kroonprinses hebben één kind, prinses Aiko (1 december 2001), haar officiële naam is prinses Toshi). De geboorte van Aiko, meer dan acht jaar na het huwelijk van haar ouders, heeft het debat in Japan over de opvolgingsregels weer nieuw leven ingeblazen, omdat de troonopvolgers momenteel altijd mannelijk moeten zijn.

Op 6 september 2006 werd Hisahito geboren, de zoon van zijn broer, prins Akishino en diens echtgenote prinses Kiko, Hisahito is nu dus derde in lijn van opvolging, na kroonprins Naruhito en prins Akishino.

Op 17 augustus 2006 betrokken prins Naruhito en prinses Masako voor enige tijd Kasteel Het Oude Loo bij Apeldoorn. Dit was hen ter beschikking gesteld door de Nederlandse koninklijke familie, omdat de prinses overspannen was geraakt door psychische druk en door de starre etiquette aan het Japanse hof. Ze verbleven zes weken in het kasteel.

In juni 2017 stemde het Japanse Hogerhuis in met een wet die het aftreden van zijn vader, keizer Akihito, mogelijk maakt.[1] Een week eerder ging het Lagerhuis al akkoord en Akihito kan nu als eerste keizer in bijna tweehonderd jaar aftreden.[1] Naruhito zal hem naar verwachting in april 2019 opvolgen[2]