Narva (Estland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Narva
Gemeente in Estland Vlag van gemeente
Vlag van de gemeente Narva
Narva (Estland)
Narva (Estland)
Situering
Provincie Ida-Virumaa
Coördinaten 59° 27′ NB, 28° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 84,5 km²
Inwoners (2011) 65.536
(775 inw./km²)
Overig
Website www.narva.ee
Foto's
De Hermansburcht
De Hermansburcht
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Narva is de derde stad van Estland. De stad telt 65.536 inwoners (op 1 januari 2011) en ligt aan de gelijknamige rivier in het uiterste noordoosten van het land.

Narva is een belangrijke industriestad met een hoofdzakelijk Russischtalige bevolking: de stad kan worden beschouwd als het centrum van Estlands Russische minderheid. De industrie van de stad kwam in de negentiende eeuw tot bloei: de belangrijke textielfabriek Kreenholm bestaat sinds 1857 en is genoemd naar een eilandje in de rivier.

De rivier vormt de grens met Rusland: aan de overzijde ligt Ivangorod. Aan weerszijden ligt een fort. Dat van Narva heet de Hermansburcht (Hermanni linnus) en is in zijn huidige vorm door de Zweden gebouwd. Tussen de twee kastelen ligt de Vriendschapsbrug. Aan de Europese kant wappert de Europese Unie-vlag en aan de Russische zijde de vlag van Rusland.

De stad werd in 1171 voor het eerst genoemd en kreeg in 1345 stadsrechten van de Deense koning Waldemar IV Atterdag. In de Lijflandse Oorlog (1558-1583) veroverde het Russische leger van Ivan de Verschrikkelijke Narva in het eerste oorlogsjaar.[1] Rusland kreeg hiermee voor de eerste keer in haar bestaan een Oostzeehaven. De handel bloeide op en Narva was een centrale schakel tussen West-Europa en Rusland. In de jaren 60 van de 16e eeuw deden honderden handelsschepen per jaar de haven aan.[1] Kooplieden uit Lübeck, Engeland, de Nederlanden en Frankrijk deden er zaken. Belangrijke exportproducten waren bont, was, talk, huiden, vlas en hennep; geïmporteerd werd goud en zilver, metaalwaren en oorlogsmaterieel, linnen en zijde, zout, haring en wijn.[1] Rond 1570 begonnen de Zweden een zeeblokkade en de handel daalde sterk. In 1581 heroverde Zweden de stad en Rusland werd weer afgesneden van West-Europa.[1]

Onder Zweeds bewind beleefde Narva in de achttiende eeuw zijn bloeiperiode: de stad werd de "barokke parel van de Oostzee". In 1700 dienden de Zweden bij Narva de troepen van tsaar Peter de Grote een grote nederlaag toe (de slag bij Narva in de Grote Noordse Oorlog), maar in 1704 kwam de stad alsnog aan Rusland. In de Tweede Wereldoorlog werd Narva vrijwel geheel verwoest. Het Raadhuis vormt naast de fortificaties een uitzondering.

In de directe omgeving van Narva ligt de badplaats Narva-Jõesuu aan de Finse Golf. Zuidelijk van Narva bevindt zich sinds 1955 een stuwmeer, dat grotendeels op Russisch grondgebied ligt en dat Sint-Petersburg van stroom voorziet.

De gemeente met omliggende gemeenten

Geboren in Narva[bewerken]

Naslagwerk[bewerken]

  • Jan Willem Veluwenkamp, Archangel, Nederlandse ondernemers in Rusland (1550-1785), uitgeverij: Balans, 2000.