Nassau-Dietzkazerne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nassau-Dietzkazerne (tot 1983 Legerplaats Budel) is een voormalige kazerne in het dorp Budel van de Nederlandse gemeente Cranendonck.

De kazerne werd gebouwd in 1956 en werd van 1963 tot het einde van 2005 door de Bundeswehr gebruikt op de heide van Budel voor basisopleiding van rekruten voor de infanterie object bescherming. De kazerne wordt momenteel[wanneer?] niet meer door het Nederlandse leger gebruikt, maar is momenteel[wanneer?] van Defensie gehuurd als opvangcentrum voor asielzoekers. Volgens Defensie is de maximale duur daarvan 2 jaar.

Geschiedenis[bewerken]

De stationering van Duitse troepen was te danken aan een verdrag tussen Nederland en Duitsland op 17 januari 1963, de Budel Seedorf overeenkomst. In ruil voor de plaatsing van Nederlandse legerorganisaties in Seedorf voorziet het verdrag in de legering van infanterie-eenheden in een luchtmachtkazerne in Budel van vergelijkbare grootte. De eerste Duitse soldaten arriveerden vervolgens in juni 1963 op de legerplaats.

Van 1963 tot 1996 waren er verschillende bataljons gestationeerd. Na een herstructurering van luchtmachttraining was in Budel van 1997 tot 2005 de Air Force Training Regiment gelegerd.

Op 31 augustus 2011 heeft het Nederlandse ministerie van Defensie aangekondigd te verwachten dat de Nassau-Dietz Kazerne in 2016 definitief gesloten zal worden.