Nat Finkelstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nat Finkelstein (Brooklyn, 1933 - 2 oktober 2009) was een Amerikaans fotograaf.

Finkelstein studeerde fotografie bij Alexey Brodovitch, de legendarische directeur van Harper's Bazaar, en werkte als fotojournalist bij de agentschappen "Black Star" en PIX, vooral over de politieke ontwikkelingen van de subculturen in New York uit de jaren 1960. In 1964 kwam hij terecht bij de "Andy Warhol Factory" als fotojournalist en bleef daar drie jaar.

Finkelstein exposeerde zijn werk in meer dan 75 solo- en groepstentoonstellingen en galeries over de hele wereld, zoals de Saatchi Gallery, het Metropolitan Museum of Art, het Tate Modern en het Victoria and Albert Museum. Zijn foto's maken deel uit van de collectie van musea als het Museum of Modern Art, het Metropolitan Museum of Art, het Brooklyn Museum of Art en de Andy Warhol Foundation, het Victoria and Albert Museum, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, het Ludwig Museum in Keulen en het Centre Georges Pompidou.

Finkelstein is verder de auteur van The Andy Warhol Index (met Warhol, 1968), Andy Warhol: A Portfolio (1990), Girlfriends (1991), Merry Monsters (1993) en Andy Warhol: The Factory Years. Zijn foto's verschenen onder meer in bladen als Time, Life, Sports Illustrated, Harper & Queen, Vogue, The New York Times Magazine, The Times, The Observer, Rolling Stone, Etant Donne Marcel Duchamp, the East Village Other.

Externe link[bewerken]