Natalja Goetman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Natalia Gutman)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Natalja Goetman, internationaal bekend als Natalia Gutman (Russisch: Наталья Гутман) (Kazan, 14 november 1942) is een Russisch celliste.

Goetman studeerde cello aan de Muziekschool van Moskou bij R. Sapozjnikov. Later werd ze toegelaten tot het Conservatorium van Moskou, waar ze studeerde bij onder andere Mstislav Rostropovitsj.

Ze onderscheidde zich bij belangrijke internationale concoursen. Ze maakte tournees in Europa, Amerika en Japan, als solist uitgenodigd door vooraanstaande dirigenten en orkesten. Ze speelde onder andere samen met Sviatoslav Richter in de cellosonate van Chopin. Ze heeft veel belangstelling voor hedendaagse muziek en voert geregeld muziek uit van hedendaagse componisten. Ze heeft opnames gemaakt van de celloconcerten van Dmitri Sjostakovitsj voor het label BGM Arbola en van het celloconcert van Dvořák met Wolfgang Sawallisch en het Philadelphia Orchestra voor het label EMI.

Als groot liefhebber van kamermuziek en hedendaagse muziek, richtte Goetman in 1990 het Musikfest Kreuth op met haar echtgenoot Oleg Kagan.