Natalia Poklonskaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natalia Poklonskaja

Natalia Vladimirovna Poklonskaja (Russisch: Ната́лья Влади́мировна Покло́нская, Oekraïens: Наталія Володимирівна Поклонська) (Mikhailovka,[1] (Oblast Loehansk), 18 maart 1980) is een Russisch officier en afgevaardigde van de Doema van de Federale Vergadering van de Russische Federatie van de VII oproeping.[2]

Van 25 maart 2014 tot 6 oktober 2016 was ze procureur van de Republiek van de Krim en in 2015 Staatsraadgever van justitie klasse 3.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Poklonskaja is afgestudeerd aan de Universiteit van Binnenlandse Zaken in Jevpatorija,[3] en is daarna in dienst getreden in Simferopol als regionaal procureur voor het Oekraïens Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ze is vervolgens overgeplaatst naar het Oekraïens College van procureurs-generaal in Kiev.

Ze is aangesteld als procureur van de Republiek van de Krim op 25 maart 2014. Ze was aangesteld door Sergej Aksjonov nadat de vorige procureur trouw bleef aan de overheid in Kiev; de positie was naar verluidt verworpen door vier andere mannen voordat Poklonskaja deze aannam. Ze had eerder kritiek geuit over de oppositieprotesten in Oekraïne en beschreef de overheidswisseling in Kiev als een "anticonstitutionele staatsgreep". In reactie hierop is de Oekraïense overheid een strafzaak tegen haar begonnen en heeft haar ontdaan van haar ambtelijke rang als "adviseur van justitie".

De Verenigde Staten hebben haar staan op hun sanctielijst.[4]