Nate Diaz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nate Diaz
Diaz in 2009
Diaz in 2009
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Nathan Donald Diaz
Geboren Stockton, Californië, 16 april 1985
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Lengte 1,83 m
Gewicht 70 kg
Sportieve gegevens
Discipline MMA
Jaren actief 2004-heden
Team Cesar Gracie Fight Team
Trainer Richard Perez
Gevechtsstatistieken MMA
Totaal 30[1]
Gewonnen 19
  Op knock-out 4
Verloren 11
  Op knock-out 1
Portaal  Portaalicoon   Sport

Nathan Donald Diaz (Stockton, 16 april 1985) is een Amerikaans MMA-vechter. Hij is een southpaw[2] en dat betekent dat hij linkshandig is. Hij staat onder contract bij de UFC en komt uit in de lichtgewicht divisie. Hij heeft onder leiding van trainer/coach Cesar Gracie een eerste graad[3] zwarte band in Braziliaans Jui-Jitsu behaald. Diaz is ook de winnaar van seizoen vijf van de realityserie The Ultimate Fighter. Diaz is de jongere broer van voormalig Strikeforce en WEC weltergewicht kampioen[4], Nick Diaz.

Achtergrond[bewerken]

Nate Diaz en zijn broer Nick groeiden op in Stockton, Californië (netnummer 209). Stockton is bekend door de buurten die last hebben van criminaliteit. De moeder van de Diaz broers, Melissa Diaz, probeerde haar kinderen weg te houden van het bendegeweld. Ze besloot om te verhuizen naar Calif[5], een voorstad van Stockton. Nick begon op zijn veertiende te trainen en kreeg een contract bij de UFC. Op dat moment had Nate net de middelbare school afgerond. Hij wist niet wat hij verder moest gaan doen. Nick vroeg hem daarom te helpen bij het voorbereiden van zijn gevechten[6]. Dit deed hij en zo kreeg hij liefde voor de sport. Hij werd zelf een professioneel vechtsporter.

The Ultimate Fighter[bewerken]

Nate Diaz

Op 21-jarige leeftijd verloor Nate een gevecht van Hermes Franca bij de WEC. Onzeker over zijn toekomst, kreeg hij een uitnodiging om deel te nemen aan seizoen vijf van de realityserie The Ultimate Fighter. Hij wilde eerst niet meedoen[7], maar na aandringen van zijn broer deed hij dit toch. Hij moest het opnemen tegen vijftien[8] andere vechters. Diaz werd gekozen in het team van Jens Pulver. Hij won zijn eerste gevecht in de tweede ronde[9] van Rob Emerson met een verwurgingstechniek, een rear-naked choke. Vervolgens moest hij het tegen zijn teamgenoot opnemen, namelijk Corey Hill. Hij versloeg Hill al in de eerste ronde door middel van een triangle choke. In de halve finale werd Gray Maynard in de tweede ronde verslagen met een guillotine choke. In de finale kwam hij uit tegen zijn teamgenoot, Manny Gamburyan. Manny moest in de tweede ronde noodgedwongen opgeven, omdat hij een schouderblessure had. Zo werd Diaz de winnaar van seizoen vijf. Alle vier de gevechten waren voortijdig klaar en hoefde de jury geen beslissing te nemen. De winst leverde hem een contract op bij de UFC.

Gevecht tegen Michael Johnson[bewerken]

Na bijna een jaar afwezig te zijn geweest, wordt Diaz op 19 december unaniem[10] gekozen tot winnaar van het gevecht met lichtgewicht Michael Johnson. Dit gevecht werd beloond als het gevecht van de avond[11]. Direct na het gevecht werd Diaz in de octagon geïnterviewd. Nate nam geen blad voor de mond en verweet de vedergewicht kampioen Conor McGregor dat hij alles waarvoor hij had gewerkt van hem afpakte[12]. Hij doelde daarmee op de trash talk die zij beiden gebruiken om hun tegenstanders te imponeren. De anderen kunnen daar niet tegen, volgens Diaz. Hij daagde McGregor uit en benadrukte dat hij de 'money fight' van de UFC is.

Gevechten tegen Conor McGregor[bewerken]

Nate Diaz had Conor McGregor al een aantal keer met woorden aangevallen. Tijdens UFC 196 stond een gevecht om de lichtgewicht titel tussen Rafael dos Anjos en McGregor op het programma. Dos Anjos moest zich terugtrekken wegens een blessure. Elf dagen voordat het evenement aanving, regelde de UFC een nieuwe tegenstander voor McGregor. Nate, die op dat moment nog vakantie aan het vieren was, nam de uitdaging aan. Omdat Nate geen tijd had om het benodigde gewicht te halen, werd het gevecht op weltergewicht gehouden. De populariteit van Nate Diaz ging enorm omhoog, toen hij de Ier, op dat moment de vedergewicht kampioen, in de tweede ronde versloeg met een rear-naked choke. In het interview direct na het gevecht had Nate een boodschap voor alle fans die niet in hem geloofden: “I’m not surprised[13] motherfuckers”. Dit is een catchphrase onder vechtsport-fans geworden. Het gevecht werd beloond als gevecht van de avond en Nate kreeg ook een bonus voor prestatie van de avond.

McGregor zon op revanche en wilde het gevecht nog een keer doen. Het eerste gevecht leverde een pay-per-view op van: 1.600.000 verkoopcijfers[14]. Dit maakte een tweede gevecht ook voor de UFC interessant. Het was eerst de bedoeling om het gevecht te laten plaatsvinden tijdens UFC 200, maar McGregor had onenigheid met de UFC over het aantal media optredens dat hij moest doen. Het gevecht werd verplaatst naar UFC 202. Ook dit gevecht werd op weltergewicht gehouden, omdat McGregor in dezelfde omstandigheden zijn verlies wilde goedmaken. Voorafgaand aan het gevecht was er een persconferentie. McGregor kwam te laat binnen en dit zinde Nate niet. Hij vertrok een paar minuten later, nadat de Ier was gaan zitten. Het liep uit op een scheldpartij en er werden over en weer flesjes en blikjes[15] door de achterban van beide mannen gegooid. Achteraf krijgen Conor en Nate beiden een boete opgelegd wegens het wangedrag bij de persconferentie. Nate kreeg een boete[16] van 50.000 dollar.

McGregor weet, na vijf rondes van vijf minuten te hebben gevochten, met een majority decision het gevecht naar zich toe te trekken. Dit maakt de stand 1-1 en Nate ziet een derde gevecht wel zitten. Het tweede gevecht leverde een pay-per-view op van: 1.650.000 verkoopcijfers. Het gevecht werd door FOX Sports gekozen[17] als het gevecht van het jaar. Nate heeft laten weten dat hij alleen nog vecht als hij een derde keer tegen de Ier mag, of hij moet 20 miljoen[18] aangeboden krijgen. De UFC-president, Dana White, vindt dit echter geen goed idee[19]. Nate heeft, als reactie op McGregor, een bokslicentie[20] aangevraagd in de staat Nevada. McGregor probeert een gevecht rond te krijgen met Floyd Mayweather.

Imago[bewerken]

NateDiaz1.png

Nate is, net als zijn broer, controversieel. Zo is hij voorstander van het gebruik van cannabis. Nick is al eens geschorst vanwege het gebruik van dit middel. Nate verdedigde zijn broer door te zeggen dat het op aarde wordt gemaakt. Je plant het en je rookt[4] het. Na UFC 202 rookte hij tijdens de persconferentie[21] zelf een vape pen. Hier kreeg hij een waarschuwing[22] voor.

Hij verwijt andere dat ze zich anders gaan gedragen zodra ze succes hebben. Hij bracht in 2006 het merk ‘Represent LTD’ op de markt. Het merk richt zich op de beste versie van jezelf tonen en met trots uitdragen waar je in gelooft. Wees jezelf. Nate is het uithangbord van het merk en het is ook zijn kledingsponsor[23]. Bij het merk hoort ook een YouTube-kanaal, genaamd 'Road 2 War'. Daar plaatsen ze filmpjes[24] op tijdens 'fightweek' en volgen ze Nate Diaz achter de schermen. De Diaz broers zijn trots waar ze vandaan komen en laten vaak weten dat ze in 209 wonen.

Overige[bewerken]

Nate runt samen met zijn broer een eigen gym[25] in Lodi. Als het aan Nate ligt, vecht hij nooit[26] op dezelfde kaart als zijn broer of iemand anders van zijn team. Volgens hem is vechtsport een egoïstische sport. Tijdens een trainingskamp moet je gefocust zijn op je eigen gevecht. Hoe andere het er van af brengen, kan alleen maar afleiden. Een normale trainingsdag van Nate[6] begint met een stukje hardlopen. Daarna gaat hij sparren, dat is boksen of kickboksen. Later die dag werkt hij aan zijn jiu-jitsu en het naar de grond brengen van zijn tegenstanders. Laat op de avond doet hij nog aan krachttraining. Ook probeert hij zo gezond mogelijk te leven. Hij is vegetariër[27] en gelooft dat dit hem helpt bij zijn wedstrijden. Diaz wordt geroemd om zijn uithoudingsvermogen en het kunnen incasseren van stoten. Hij zei daarover: er zijn ronde winnaars (zij vechten om punten te scoren) en er zijn vechters (zij gaan voor de knock-out). Hij doet ook mee aan triatlonwedstrijden, waarbij je moet zwemmen, fietsen en hardlopen. Zelf zei Diaz daarover: het is niet moeilijk om gemotiveerd te blijven[28], wanneer je in een sport actief bent waarbij iedereen probeert om je knock-out te slaan.