Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking of kortweg NCOS was een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) en koepelorganisatie van ngo's, sociale partners en noord-zuidbewegingen in Vlaanderen. Het was vooral bekend door zijn 11.11.11-actie.[1] Later, in 1980, werd de naam gewijzigd naar 11.11.11 vzw en in 2007 naar Koepel van Noord-Zuidbeweging 11.11.11 vzw.[2]

Ontstaan[bewerken]

Het NCOS werd opgericht op 26 april 1966 uit vier comités: het Belgisch Komitee voor het Voluntariaat Overzee, het Belgisch Komitee voor de Bestrijding van de Honger, het Nationaal Komitee voor Onthaal en het Belgisch Komitee voor Hulp aan Vluchtelingen met Paul-Henri Spaak als eerste voorzitter. Het diende aanvankelijk als technisch secretariaat om de samenwerking tussen de vier comités, die reeds zelf een koepel van organisaties waren, te organiseren.

Het NCOS werd later uitgebreid met afzonderlijke ngo's voor ontwikkelingssamenwerking, jeugdbewegingen en volwassenenorganisaties.

In het begin bestond de algemene vergadering van het NCOS uit slechts een twaalftal mensen en daarvan maakten tien de raad van bestuur uit. Allen kwamen zij uit de aangesloten organisatie. Zij worden als de stichters van het NCOS beschouwd.[3]

Ten gevolge van de federalisering hervormde het NCOS in 1977 zijn unitaire structuur. Er ontstonden twee vleugels, een Franstalige en een Vlaamse. Beide vleugels van de unitaire vzw kregen een juridisch statuut om als twee afzonderlijke organisaties erkend te kunnen worden. "NCOS-Vlaanderen vzw" werd gesticht op 25 november 1980 en in 1981 was de effectieve scheiding tussen het NCOS en de CNCD een feit.

Tegenwoordig is de NCOS overgegaan in de koepel de Derde Wereldbeweging in Vlaanderen bestaande uit ngo's, sociale partners en lokale samenwerkingen en initiatieven en draagt de naam "koepel Noord-Zuidbeweging 11.11.11 vzw".

Daarnaast hadden ze ook een documentatiecentrum "Docent" dat in 1972 werd opgericht.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]